18 Ιουνίου, 2024

Η παραμονή των Χριστουγέννων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η παραμονή των Χριστουγέννων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Αγρίνιο ιερούργησε το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην μνήμη των Προπατόρων του Κυρίου, λέγοντας ότι «έγιναν κρίκοι μιας φωτεινής αλυσίδας που συνέδεσε τον παράδεισο με το σπήλαιο της Βηθλεέμ». Μιλώντας για την Γέννηση του Χριστού τόνισε ότι: «Πίσω από τα τόσο γνωστά σε όλους μας γεγονότα της Γεννήσεως του Χριστού, που μόλις ακούσαμε, κρύβεται η λύση της ανθρώπινης τραγωδίας. Αυτόν που αιώνες η ανθρωπότητα προσπάθησε να βρει, Αυτόν που συχνά νόμισε πως κωφεύει στις προσευχές της, Αυτόν που με χίλιους δύο τρόπους ικέτεψε, ώστε να αποστείλει το έλεός Του, γνωρίζουμε πλέον πως βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο μακρινός Θεός έγινε ένας από μας, προκειμένου εμείς να γίνουμε όμοιοι με Εκείνον.

Απόψε, για μία ακόμη φορά, θα φανερωθεί το αληθινό πρόσωπο του Θεού. Ένα πρόσωπο άπειρης αγάπης, το οποίο δεν δίστασε να ενδυθεί την τραυματισμένη ανθρώπινη σάρκα και να εμφανιστεί ως ο έσχατος των ανθρώπων, για τον οποίο δεν βρέθηκε ούτε μία ανοιχτή πόρτα να Τον φιλοξενήσει κατά την ώρα της γεννήσεώς Του. Απόψε θα απαντηθεί ξανά το μεγάλο ερώτημα, όχι για το τί πρέπει να κάνουμε, αλλά για το τί πρέπει να γίνουμε, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την σχέση με τον αιώνιο Δημιουργό μας».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι: «αποτελούμε εικόνες ενός Θεού άπειρης αγάπης και φιλανθρωπίας και ο αυθεντικός τρόπος της ύπαρξής μας είναι η αγάπη. Όλη η ζωή της Εκκλησίας αποτελεί μαθητεία και μύηση στην αγάπη. Μέσα στους κόλπους της μαθαίνουμε για τον τρόπο που ο Θεός επέλεξε να μας πλησιάσει, ποθούμε να ενωθούμε μαζί Του και γευόμαστε, μέσω των Μυστηρίων, την λυτρωτική ενέργεια της αγάπης Του. Προϋπόθεση λοιπόν, αλλά και απόδειξη της ένωσης της ψυχής μας με τον Χριστό είναι η αγάπη προς τους αδελφούς μας. Αυτή η αγάπη αποτελεί τον μόνο δρόμο που είναι σε θέση να μας οδηγήσει απόψε στη φάτνη του νεογέννητου Θεανθρώπου».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε «εφέτος να προσφέρουμε στον εαυτό μας το μεγαλύτερο δώρο· την απόφασή μας να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να μετατραπούμε σε υπάρξεις όμοιες με Εκείνον, υπάρξεις καταλλαγής και συμφιλίωσης με τους αδελφούς μας. Μια τέτοια απόφαση θα προσφέρει στην ψυχή μας άρρητη χαρά, σαν εκείνη του ξενιτεμένου που, επιτέλους, επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι. Η αγάπη μεταξύ μας θα αποτελέσει την δική μας ανταπόκριση στον ερχομό του Μεσσία στην γη και θα μας κάνει ικανούς να δοξολογήσουμε την μακροθυμία Του και να ακολουθήσουμε τον δρόμο Του προς την Βασιλεία της αιώνιας αγάπης Του».

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, συνοδευόμενος από νέους της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο της Ενώσεως, Αρχιμ. Λαυρέντιο Καρανάσιο. Τους υποδέχθηκε ο Διοικητικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Πατσιαλός, εκ μέρους και του απουσιάζοντος Διοικητού.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τους θαλάμους νοσηλείας και τους διαδρόμους και αντάλλαξε εορταστικές ευχές με τους ασθενείς, τους συνοδούς, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι νέοι τραγουδούσαν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού των Χριστουγέννων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου. Στην Ιερά Ακολουθία συμμετείχαν οι ιερείς της πόλεως του Αγρινίου, ενώ τους ύμνους απέδωσαν θαυμάσια χοροί ιεροψαλτών του Αγρινίου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Γκρίζη και του Λαμπαδαρίου κ. Νικολάου Βάτσιου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Δεῦτε ἴδωμεν, πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός». Ο π. Θεόκλητος χρησιμοποιώντας λόγους Πατέρων και Αγίων της Εκκλησίας μας και κυρίως του Ιερού Χρυσοστόμου, επεσήμανε, ότι ένας άνθρωπος έχει αληθινά τον Χριστό, όταν κατοικεί μέσα στην καρδιά του, διότι ο Χριστός είναι η Αγάπη και ο θρόνος της αγάπης είναι η καρδιά. Όταν ο Θεός κατοικεί εκεί, τότε η καρδιά πληρούται από την αλήθεια και πλημμυρίζει τον άνθρωπο άρρητη γλυκύτητα.

Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου είχαν διανεμηθεί σε όλους τους πιστούς τευχίδια με την Ακολουθία του Εσπερινού, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα και να κατανοούν τους θεολογικότατους ύμνους των Χριστουγέννων.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/zqSWrdpkxKDRsB3G6

Related posts