27 Απριλίου, 2024

ΣΥΣΣΙΤΙΑ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

«Η φιλανθρωπία κατέχει την υψηλότερη θέση μέσα στους τομείς δράσεως μιας τοπικής Εκκλησίας, η οποία κηρύττει την αγάπη του Χριστού και την προσφέρει θυσιαστικά στον κάθε άνθρωπο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την ομιλία του στα Εγκαίνια του ανακαινισθέντος κτιρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπου θα στεγασθούν το Συσσίτιο Απόρων «Σπίτι Γαλήνης Χριστού» και το Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογενείας.

Τα Εγκαίνια του κτιρίου που βρίσκεται, επί της οδού Τραυλαντώνη 3, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 23ης Νοεμβρίου 2023, με την παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μεσολογγίου, των Κληρικών της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής, του Δημάρχου Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνου Λύρου, του νέου Δημάρχου Μεσολογγίου κ. Σπυρίδωνος Διαμαντόπουλου, Αντιδημάρχων, Εκπροσώπων της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αιτωλίας, Διευθυντών και εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων και πλήθους κόσμου.

Την Ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος στη συνέχεια απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως, στις ερίτιμες κυρίες Αγλαΐα Μανωλάτου και Μαρία Μανωλάτου, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο, να τιμήσει την πολυετή, θυσιαστική και εθελοντική προσφορά τους στην Ιερά Μητρόπολη και να εκφράσει τον δίκαιο έπαινο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσολογγίου, Αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά των δύο κυριών, οι οποίες για πολλά χρόνια διακονούν εθελοντικά στο κατηχητικό, νεανικό, κοινωνικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ακολούθως η κ. Αγλαΐα Μανωλάτου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμή, που, όπως είπε, έχει ως αποδέκτη όλες τις εθελόντριες που εργάζονται στην τοπική μας Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κατά την ομιλία του, αρχικά εξέφρασε τη συγκίνησή του για την σημερινή ημέρα, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η συγκίνηση σήμερα περισσεύει. Δοξάζω τον Θεό και είμαι βαθύτατα συγκινημένος, διότι λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους επισκοπικής μου διακονίας, μάς προσφέρει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος αυτού κτιρίου, με την ευλογημένη παρουσία όλων σας, αρχόντων και αρχομένων, κληρικών και λαϊκών συνεργατών μας και των κατοίκων αυτής της ευλογημένης ιερής και ιστορικής πόλεως».

Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στην πρώτη του επίσκεψη στα εκκλησιαστικά κτίρια στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, οπότε και διαπίστωσε, ότι τα περισσότερα χρειάζονταν άμεση ανακαίνιση. Αναφέρθηκε στην απόφαση για την ανακαίνιση του κτιρίου των συσσιτίων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας και να διευκολύνεται το έργο των εθελοντριών κυριών. Ανέφερε, ότι η συνολική δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 120.000 € και καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον οικονομικό προϋπολογισμό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το σύγχρονο πλέον κτίριο θα φιλοξενήσει στο ισόγειο την πλήρως εξοπλισμένη επαγγελματική κουζίνα, στην οποία θα υπάρχει η δυνατότητα να παρασκευάζονται περισσότερες από 100 μερίδες φαγητού ημερησίως, ενώ στον πρώτο όροφο θα λειτουργήσει το γραφείο του υπεύθυνου του Ιδρύματος Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και το γραφείο της Κοινωνικής Λειτουργού, η οποία θα είναι υπεύθυνη για έναν καινούργιο τομέα του Ιδρύματος, το Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογενείας.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός υπογράμμισε ότι: «Η φιλανθρωπία κατέχει την υψηλότερη θέση μέσα στους τομείς δράσεως μιας τοπικής Εκκλησίας, η οποία κηρύττει την αγάπη του Χριστού και την προσφέρει θυσιαστικά στον κάθε άνθρωπο. Δεν έχουμε περιθώριο να αγνοήσουμε την προτροπή του Κυρίου μας, ότι, όποιος θέλει να Τον συναντήσει, θα Τον συναντήσει στο πρόσωπο των ελαχίστων αδελφών Του, τους οποίους κατονόμασε και είναι αυτοί που έχουν ανάγκη από φαγητό, νερό, ρουχισμό, συμπαράσταση και φιλοξενία».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Διευθύντρια και τα μέλη του Δ.Σ. του Σελιβείου Γηροκομείου Μεσολογγίου, στο οποίο ανήκει το κτίριο, για την παραχώρησή του στην Ιερά Μητρόπολη· τους Ιερείς του Μεσολογγίου, για την συγκρότηση ομάδων εθελοντριών ανά Ενορία, προκειμένου αυτό το έργο να έχει έναν συλλογικό χαρακτήρα και να απευθύνεται σε ολόκληρη την πόλη· τον Αρχιμ. Αναστάσιο Καντάνη για τον συντονιστικό του ρόλο στην λειτουργία των συσσιτίων, κατά την διάρκεια πραγματοποίησης των ανακαινιστικών παρεμβάσεων και τον υπεύθυνο του Κέντρου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», πρωτοπρ. Γεώργιο Μπίμπο και την Πρεσβυτέρα του, για την επιμέλεια του έργου της ανακαίνισης και την ευθύνη λειτουργίας του Ιδρύματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπεύθυνος του Ιδρύματος και επί των ημερών του οποίου τέθηκαν οι βάσεις του πλούσιου φιλανθρωπικού, ιεραποστολικού, κοινωνικού και πολιτιστικού έργου που έχει προσφερθεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του κτιρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Υπεύθυνος Συσσιτίων: Πρωτ. Γεώργιος Μπίμπος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972583061

Για προαιρετικές εισφορές και εμβάσματα στον Λογαριασμό της Εθνικής Τραπέζης με αριθμό: 412 0076 5976

ΙΒΑΝ: GR06 0110 4120 0000 4120 0765 976