27 Απριλίου, 2024

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

“ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΠΑΙΔΩΝ”

Η ιερή διακονία του “αναγνώστη” συναντάται ήδη από την Παλαιά Διαθήκη. Ο “αναγνώστης” ήταν ο υπεύθυνος της ανάγνωσης του Νόμου, των Προφητών και γενικά των “αναγιγνωσκομένων” βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. Όμως ως θεσμός υφίσταται και στα χρόνια της Καινής Διαθήκης, αφού ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Κύριος σύμφωνα με τον ιερό ευαγγελιστή Λουκά: “ εἰσῆλθε κατὰ τὸ εἰωθὸς αὐτῷ ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῶν σαββάτων εἰς τὴν συναγωγήν, καὶ ἀνέστη ἀναγνῶναι“.(Λουκ. δ’,16). Άρα ο ρόλος του “αναγνώστη” στα καινοδιαθηκικά τεκταινόμενα μαρτυρείται ως θεοπαράδοτος.

Αλλά και στα αποστολικά χρόνια διαπιστώνεται η ύπαρξη του “αναγνώστη” ως απαρχή της εξέλιξης των ιερατικών αξιωμάτων. Και αυτή η εκκλησιαστική παράδοση τεκμηριώνεται και από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Χαρακτηριστικά ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός θα γράψει: “Λέγεται ἀρχὴ καὶ κατὰ τάξιν ὡς πρῶτον τοῦ ἀναγνώστου ἀξίωμα(PG94,1509A-B). Όπως και μεταγενέστερα ο συντοπίτης μας άγιος, Κοσμάς ο Αιτωλός, θα συμβουλεύσει προτού κάποιος εισέλθει στην ιερωσύνη να χειροθετείται υπό του επισκόπου του “αναγνώστης“.

Ως έργο του ο αναγνώστης έχει κυρίως την ανάγνωση των ιερών Γραφών κατά την Θεία Λατρεία. Ό,τι προβλέπεται να απαγγέλλεται με βάση το τυπικό της Μ. τ. Χ. Ε. ανήκει στους αναγνώστες(π.χ. “προοιμιακός ψαλμός, εξάψαλμος, το αποστολικό ανάγνωσμα, το Σύμβολο της Πίστεως” κ. ά.). Ο αναγνώστης επίσης βοηθάει τον επίσκοπο ή τον πρεσβύτερο στο λειτουργικό του έργο. Μπορεί να διακονεί τους έχοντας τον ανώτερο και ανώτατο βαθμό της ιερωσύνης συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην άρτια διεξαγωγή της Θείας Λατρείας. Φορεί δε ειδική ενδυμασία και έχει συγκεκριμένο τόπο δραστηριότητας.

Ένα λοιπόν από τα πρώτα μελήματα του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας κ. κ. Δαμασκηνού μετά την ενθρόνισή του ήταν και η συγκρότηση ξεχωριστού “Τομέα Αναγνωστών και Ιεροπαίδων” της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Με τη δική του ευλογία και ποιμαντική προτροπή συστήθηκε και αποβλέπει στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία και πνευματική κατάρτιση των “Αναγνωστών και Ιεροπαίδων” της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Ως εκ τούτου κατ’ έτος προγραμματίζονται μια σειρά δραστηριοτήτων και πνευματικών επιμορφωτικών ευκαιριών ώστε οι αναγνώστες και οι ιερόπαιδες να εξοπλίζονται με όλα εκείνα τα εχέγγυα για ένα λαμπρό ιερατικό και εν γένει εκκλησιαστικό μέλλον.

Συγκεκριμένα διοργανώνονται: πνευματικές συνάξεις με ομιλητές αξιόλογους ιερείς- πνευματικούς ή επιστήμονες(θεολόγους, ψυχολόγους κ. ά.), διάφορες υποδειγματικές ιερές ακολουθίες, αξιόλογες προσκυνηματικές επισκέψεις και κατασκηνωτικά τριήμερα. Επιπροσθέτως ευελπιστούμε στη συνδιοργάνωση κάποιων δράσεων με “Αναγνώστες-Ιερόπαιδες” άλλων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατανοείται πως ως θεσμός είναι πολύ σημαντικός, διότι αποτελεί αφενός προέκταση των νεανικών δραστηριοτήτων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αφετέρου το “φυτώριο” των νέων εργατών του Αμπελώνος του Κυρίου μας και της τοπικής Εκκλησίας μας.

Υπεύθυνος: Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Γκιάφης εφημ. Ιερού Ναού Αγ. Χριστοφόρου Αγρινίου

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024