27 Απριλίου, 2024

ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ‘ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ’

Στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στο γενικό πλαίσιο της Υπηρεσίας Γυναικείων Θεμάτων λειτουργεί στο Αγρίνιο η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «Παναγία η Παραμυθία» από το εκκλησιαστικό έτος 2010-2011. Το έναυσμα δόθηκε από το Διαμητροπολιτικό Δίκτυο Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και εκπρόσωποί του oι ιερείς: π. Δημήτριος Πατσιαλός και π. Χριστοφόρος Χρόνης. Η 10μελής Διοικούσα Επιτροπή Γυναικών, εκτός από εκκλησιαστικό ήθος, διαθέτει επιστημονικές και άλλες επαγγελματικές γνώσεις, απόλυτα χρήσιμες για την διεκπεραίωση του εθελοντικού μας έργου (θεολόγοι, εκπαιδευτικοί, ιατροί, δικηγόροι, κοινωνιολόγος, ψυχοθεραπεύτρια). Το έργο πλαισιώνεται από συνεργάτες και εθελόντριες, μεταξύ των οποίων κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί, συνταξιούχοι, οικοκυρές κ.ά, όλες πολύτιμοι συνεργάτες στο δύσκολο και ευεργετικό αυτό έργο για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Στόχος της Διακονίας είναι η βίωση του βαθύτερου νοήματος της παραμυθίας που απορρέει από την παναγία μορφή της Θεομήτορος, η οποία ως Παραμυθία καθοδηγεί τις ψυχές και τις ωθεί στο έργο της στήριξης, της φιλανθρωπίας, της αδελφοσύνης, της θυσιαστικής Αγάπης.
Οι σκοποί της δράσης αυτής είναι: α) η αντιμετώπιση συγχρόνων κοινωνικών προβλημάτων, που απασχολούν τη γυναίκα, β) η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στο πνευματικό και προνοιακό έργο της Εκκλησίας, γ) η ανάπτυξη νέων μορφών εθελοντικής δράσης και δ) η πνευματική, ψυχική στήριξη και κοινωνική προστασία της γυναίκας και της οικογένειας. Οι δραστηριότητες των εθελοντριών στη Διακονία αγάπης και στήριξης εκτείνονται σε συγκεκριμένες ενότητες. Έτσι οι ομάδες έργου, για την καλύτερη λειτουργία και τη συσπείρωση του δυναμικού όλων των εθελοντριών, στρέφονται γύρω από τις ενότητες:
Α. Λειτουργία του Κέντρου Διακονίας (γραμματεία, υποδοχή περιστατικών από υπεύθυνη εκπαιδευτικό που διευθετεί το είδος της ανάγκης στήριξης ή κλείνει συνάντηση για συμβουλευτική με το αρμόδιο πρόσωπο. Στο Κέντρο λειτουργεί και τράπεζα ενδυμάτων για όσους έχουν ανάγκη).
Β. Δημόσιες σχέσεις (σύνδεση με δημόσιους φορείς, υπηρεσίες, Ενορίες, σχολεία, ιδρύματα). Για την στήριξη της γυναίκας, ζητούμε τη συμπαράσταση και τη συνδρομή από οποιονδήποτε φορέα ή πρόσωπο, που επιθυμεί να συμμετάσχει στο εθελοντικό μας έργο.
Γ. Φροντίδα για την Παιδεία (αγωγή των παιδιών, δημιουργική απασχόληση μαθητών Δημοτικού και εκκλησιαστική παιδεία). Ενημέρωση ενεργών εκπαιδευτικών γυναικών και μητέρων σε συνεδρίες για τα προβλήματα του σημερινού σχολείου, όπως είναι η βία, ο σχολικός εκφοβισμός από έμπειρη ειδικευμένη εκπαιδευτικό στην ψυχοθεραπεία).
Δ. Επισκέψεις αγάπης (σε μοναχικά άτομα, σε ιδρύματα, στο νοσοκομείο, σε ειδικά σχολεία). Η Διακονία ανταποκρίνεται στις κλήσεις για συμπαράσταση και βοήθεια στον πονεμένο άνθρωπο. Η παρουσία μας έχει στόχο τη στήριξη, την ενίσχυση της ελπίδας και πίστης στον Χριστό μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας.
Ε. Διοργάνωση εκδηλώσεων (εκπαίδευση εθελοντριών, προληπτική ιατρική, μηνιαίες Συνάξεις, προσκυνηματικές εκδρομές)
Πρωταρχικός σκοπός είναι η πνευματική στήριξη της γυναίκας με τον παραμυθητικό λόγο και το κάλεσμά της στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.
Το έργο της Διακονίας εστιάζεται στην πρωτογενή πρόληψη στήριξης γυναικών με συγκεκριμένες ομάδες δράσης, με επωφελείς μικρές συνάξεις σε θέματα υγείας για την γυναίκα, μαθήματα πρώτων Βοηθειών, θέματα Ψυχικής Υγείας και ποικίλες πνευματικές εκδηλώσεις που γίνονται στο Κέντρο Διακονίας. Αλλά προσφέρεται και δευτερογενής βοήθεια σε δύσκολες και ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες μετά από συνέντευξη, παραπέμπονται σε ειδικούς επιστήμονες.

Από τη Διοικούσα Επιτροπή της Διακονίας
«Παναγία η Παραμυθία»