27 Απριλίου, 2024

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ»

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ»

 

  1. Πληροφορικά Στοιχεία

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Π. Μεσολογγίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ», της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ιδρύθηκε το 2007. Είναι ανεγνωρισμένη από το κράτος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1617/τ. Β/17-08-2007.

Εμπνευστής αυτής της προσπάθειας και Ιδρυτής της, με την αναγνώρισή της από το Υπουργείο Πολιτισμού, ήταν ο μακαριστός Επίσκοπος, πρώην Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός ΚΟΣΜΑΣ( † 2022).

Στεγάζεται στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως επί της οδού Χονδρού και Κανατά στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η Σχολή εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί υπό την αιγίδα και την άμεση πνευματική καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σκοπός της Σχολής είναι ἡ συστηματική εκμάθηση της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, η προβολή και η διάδοσή της μέσω εκδηλώσεων θρησκευτικού, πολιτιστικού και τοπικού χαρακτήρα καθώς και η εντελής μόρφωση και κατάρτιση  ιεροψαλτών Βυζαντινής Μουσικής.

 

  1. Πρόγραμμα Σπουδών – Φοίτηση

2.1. Η φοίτηση στη Σχολή Βυζαντινής περιλαμβάνει πέντε έτη σπουδών, για την απόκτηση Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής και δύο επιπλέον έτη για το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.

Αναλυτικότερα η διδασκαλία περιλαμβάνει:

  • Στο 1ο έτος, ασκήσεις βυζαντινής μουσικής και εισαγωγή στο σύντομο «Αναστασιματάριον».
  • Στο 2ο έτος, διδάσκεται το «Αναστασιματάριον», σύντομο και αργοσύντομο.
  • Στο 3ο έτος, το «Ειρμολόγιον» του Ιωάννου Πρωτοψάλτου.
  • Στο 4ο και 5ο έτος περιλαμβάνονται όλα τα «κλασικά» μαθήματα βυζαντινής μουσικής, παπαδικού, στιχηραρικού και αργού ειρμολογικού μέλους, Ανοιξαντάρια, πολυέλεοι, αργές δοξολογίες, αργά δοξαστικά, αργά κεκραγάρια και πασαπνοάρια, χερουβικά, κοινωνικά κλπ.
  • Στο 6ο και 7ο έτος, διδάσκονται καλοφωνικοί ειρμοί και κρατήματα.

Παράλληλα διδάσκονται και τα μαθήματα: Τυπικό-Υμνολογία-Λειτουργική, εμμελής απαγγελία, σολφέζ και θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής.

Η φοίτηση είναι σύμφωνη με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει την εποπτεία και συμμετέχει με εκπρόσωπό του στις πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις. Τα μαθήματα και η εκπαιδευτική ύλη κατ’ έτος είναι καθορισμένα και προβλέπονται από τον ειδικό νόμο περί Ωδείων και Σχολών.

Πτυχίο: τα πτυχία τα οποία δίδει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δίπλωμα: πτυχιούχοι της σχολής ή άλλων σχολών Βυζαντινής μουσικής μπορούν να συνεχίσουν για δύο έτη τη φοίτηση στη σχολή και να αποκτήσουν Τίτλο (Δίπλωμα) Βυζαντινής Μουσικής.

Bυζαντινή Xορωδία Σχολής: Στο πλαίσιο των μαθημάτων αλλά και των δραστηριοτήτων της Σχολής λειτουργεί η Bυζαντινή Xορωδία της Σχολής, η οποία έχει αρκετά χρόνια επιτυχή παρουσία σε εκδηλώσεις και σε λατρευτικές συνάξεις και ακολουθίες. Η συμμετοχή όλων των σπουδαστών στη χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Σχολής είναι υποχρεωτική.

Ψαλτήρι της Σχολής: Από το 2010, κάθε 1η Κυριακή του μήνα στον ενοριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Μεσολόγγι, λειτουργεί το «ψαλτήρι της Σχολής», με υπεύθυνο Καθηγητή τον κ.Νεκτάριο Δροσοπαναγιώτη, η συμμετοχή στο οποίο είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές της Σχολής. Εκεί γίνεται πρακτική εξάσκηση σους ύμνους της εκκλησίας με συμμετοχή 20 και άνω μαθητών. Ένα όραμα του μακαριστού, πρώην Δ/ντή της Σχολής, Απόστολου Παπαχρήστου.

Σήμερα φοιτούν 65 εγγεγραμμένοι σπουδαστές και 5 υπό κατάταξη. Οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να διακονήσουν σε αναλόγια ενοριών της Μητροπόλεως ή και αλλού, προσφέροντας έτσι σημαντικές υπηρεσίες στο λειτουργικό έργο της Εκκλησίας. Με τα αναγνωρισμένα Πτυχία και Διπλώματα μπορούν να διδάξουν σε ωδεία, μουσικές σχολές, καθώς και μουσικά σχολεία.

2.2. Στη Σχολή λειτουργεί και τμήμα παραδοσιακών οργάνων από το 2015 με περίπου 20 σπουδαστές σήμερα, οι οποίοι διδάσκονται ούτι, κιθάρα, παραδοσιακά κρουστά, βιολί και κανονάκι, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων στο χώρο Καθηγητών με αγάπη και γνήσιο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική.

 

  1. Διδάσκοντες Καθηγητές

3.1. Βυζαντινής Μουσικής

Διευθυντής της Σχολής είναι ο Νεκτάριος Δροσοπαναγιώτης, Μουσικοδιδάσκαλος, Δάσκαλος, Φιλόλογος και Θεολόγος, MSc Φιλοσοφίας και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος διορίσθηκε Διευθυντής Σπουδών της Σχολής οπό το αρμόδιο Τμήμα Μουσικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διδάσκουν επίσης οι κάτωθι Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής :

  • Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σταμάτης, Μουσικοδιδάσκαλος, Φιλόλογος και Θεολόγος, MSc Ιστορίας και Αρχαιολογίας
  • Πρωτοπρεσβύτερος π.Χρήστος Μουσελίμης, Μουσικοδιδάσκαλος και Φυσικός
  • π.Δημήτριος Ζήσης, Μουσικοδιδάσκαλος και Φιλόλογος
  • κ.Γεώργιος Λιούλιος, Μουσικολόγος και Καθηγητής Βυζαντινής και παραδοσιακής Μουσικής
  • κ.Χρήστος Ζήσης, Μουσικοδιδάσκαλος και Φιλόλογος
  • κ.Αλέξιος Ζαρζήνης, Μουσικοδιδάσκαλος

3.2. Παραδοσιακής Μουσικής

Υπεύθυνοι του τμήματος παραδοσιακών οργάνων της Σχολής είναι  ο κ.Χρήστος Ζήσης και ο κ.Γεώργιος Λιούλιος.

Διδάσκουν επίσης οι παρακάτω Καθηγητές παραδοσιακής Μουσικής

  • κ.Χρήστος Ζήσης, ούτι, κιθάρα
  • κ.Γεώργιος Λιούλιος, παραδοσιακά κρουστά
  • κ.Κοσμάς Παπακωστόπουλος, βιολί
  • κ.Γιάννης Παπακωστόπουλος, κανονάκι

 

  1. Παραρτήματα της Σχολής

Λειτουργεί παράρτημα στο Αιτωλικό, σε χώρο που διατίθεται από την ενορία «Παναγία Αιτωλικού» με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γεώργιο Λιούλιο.

Λειτουργεί επίσης και παράρτημα στον Αστακό, σε χώρο που διατίθεται από την ενορία του Αγίου Νικολάου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γεώργιο Λιούλιο.

 

  1. Έδρα Σχολής – Εγγραφές

Οι εγγραφές στη Σχολή μας ξεκινούν κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου και η γραμματεία της Σχολής είναι ανοιχτή κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 17.00 μέχρι τις 20.00.  Τα μαθήματα ξεκινούν 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται τέλος Μαΐου όπως προβλέπει και το πρόγραμμα του Υπουργείου.

Στη σχολή μπορούν να εγγραφούν μαθητές από τη Δ΄ Δημοτικού.

Όσοι έχουν γνώσεις Βυζαντινής Μουσικής, μπορούν να πάρουν μέρος σε Κατατακτήριες Εξετάσεις της Σχολής, οι οποίες διενεργούνται, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τον μήνα Οκτώβριο κάθε έτους, αφού καταθέσουν σχετική αίτηση μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Η σχολή δεν αποτελεί κερδοσκοπική επιχείρηση κι έτσι τα δίδακτρα διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο και καταβάλλονται σε μηνιαία βάση. Προβλέπονται εκπτώσεις σε πολυτέκνους.Βυζαντινῆς Μουσικῆς Μεσολογγίου «Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Κουκουζέλης»: Διεύθυνση: Γ. Χονδροῦ καί Κανατᾶ – Τ.Κ. 30200 – Μεσολόγγιον, Τηλ. 26310-23.301,

E-mail. [email protected].

Facebook. Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ἱ. Π. Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

Instagram. sxoli_byz.music_mesologgi.

Youtube. SBM Koukouzeles.

Διευθυντής κ. Νεκτάριος Δροσοπαναγιώτης, Διπλωματοῦχος Βυζ. Μουσικῆς. Παραρτήματα ἐν Ἀστακῷ καί Αἰτωλικῷ

Κατεβάστε την αίτηση εγγραφής από εδώ.