18 Ιουνίου, 2024

Η Βόνιτσα εόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα

Η Βόνιτσα εόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα

Το βορειοδυτικό άκρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την όμορφη και παραλιακή Βόνιτσα επισκέφθηκε την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Κατά το κήρυγμά του, λαμβάνοντας αφορμή από τα πολλά θαύματα που επετέλεσε και επιτελεί ο Άγιος Σπυρίδων, αναφέρθηκε στο θαύμα, όπως το βιώνει η εκκλησιαστική ζωή και εμπειρία.

Τόνισε, ότι το θαύμα είναι ένα γεγονός που επιτελείται με τη Χάρη του Θεού και δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να υπερβεί τους νόμους της φύσεως, οι οποίοι τον δεσμεύουν στην μεταπτωτική του ζωή και κατάσταση.

Αναφέρθηκε στην προπτωτική ζωή του ανθρώπου, η οποία δεν επηρεαζόταν από τους νόμους της φύσεως και στην πτώση των πρωτοπλάστων, μετά την οποία εισήλθε στο ανθρώπινο γένος η φθορά και ο θάνατος.

Τόνισε, ότι μέσα από το θαύμα έρχεται η Χάρη του Θεού και επεμβαίνει λυτρωτικά στη ζωή του ανθρώπου, ανατρέποντας τους νόμους της φύσεως.

Στη συνέχεια απάντησε στο ερώτημα, πόσο συχνά συμβαίνουν τα θαύματα και για ποιό λόγο ο Θεός επιτρέπει τη θαυματουργία μέσα στην Εκκλησία. Υπογράμμισε ιδιαιτέρως, ότι η συχνότητα αφορά την πίστη του ανθρώπου, η οποία συνεργεί με τη δύναμη του Θεού. Ο άνθρωπος γίνεται η αιτία να πραγματοποιηθεί ένα θαυμαστό γεγονός στη ζωή του, όταν έχει μέσα του ακλόνητη, αδιαπραγμάτευτη και αληθινή πίστη.

Υπενθύμισε, ότι ο Χριστός πριν την επιτέλεση ενός θαύματος, πάντοτε ζητούσε ως προϋπόθεση την πίστη και την συγκατάθεση του ανθρώπου και μετά την πραγματοποίησή του τόνιζε στον θεραπευμένο άνθρωπο, ότι «ἡ πίστις σου σέσωκέ σε».

Μιλώντας για τον Άγιο Σπυρίδωνα είπε, ότι αποτελεί ένα διαχρονικό και επίκαιρο παράδειγμα πίστεως. Δεν απέκτησε θεολογικές περγαμηνές, δεν σπούδασε σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ήταν ένας απλός βοσκός που, όμως, μέσα στην ψυχή του γεννήθηκε, τελειοποιήθηκε και καρποφόρησε η απλοϊκή πίστη προς τον Θεό. Η πίστη αυτή τον οδήγησε στην αγάπη, η αγάπη στην εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στην ελπίδα, ότι ο Θεός είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός απάντησε στο ερώτημα ποιός είναι ο σκοπός που επιτελείται ένα θαύμα, λέγοντας, ότι δεν είναι ο εντυπωσιασμός και ο πρόσκαιρος ενθουσιασμός. Τα θαύματα πραγματοποιούνται για να δοξάζεται ο Θεός, να ενισχύεται η πίστη των ανθρώπων, να ενδυναμώνονται οι άνθρωποι στη μετάνοια και να κρατύνεται η ζωντανή σχέση με τον Θεό.

Τέλος, τόνισε, ότι δεν θα πρέπει να επιθυμούμε και να επιζητούμε μόνο τα θαύματα εκείνα που αφορούν την σωματική και υλική διάσταση του ανθρώπου. Θα πρέπει να ποθούμε και τα πνευματικά θαύματα, την πνευματική νεκρανάσταση του κάθε ανθρώπου μέσα από το μυστήριο της Εξομολογήσεως, το θαύμα της μετανοίας που μεταβάλει την κακία σε αγάπη, το μίσος σε φιλανθρωπία, την πολυλογία σε σιωπή, τον εγωισμό και την υπερηφάνεια σε ταπείνωση. Αυτά τα πνευματικά θαύματα τελεσιουργούνται κάθε φορά που κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και παίρνουμε θάρρος, τόλμη, κουράγιο και απαντοχή για να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν ο νέος Δήμαρχος Ακτίου – Βονίτσης κ. Αθανάσιος Κασόλας, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ακτίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βονίτσης, εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων της περιοχής και πλήθος πιστών.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο      https://photos.app.goo.gl/ZEF7KwnMC53aWnY47

Related posts