18 Ιουλίου, 2024

Νέος Κληρικός στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Νέος Κληρικός στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτόνησε στον βαθμό του διακόνου τον μοναχό Καλλίνικο Καζαντζή, τον οποίο εισήγαγε στο μοναχικό πολίτευμα, δια της Ακολουθίας της Ρασοευχής, το απόγευμα της Παρασκευής 20ης Οκτωβρίου 2023, στην ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, μετονομάσας αυτόν από Νικόλαο σε Καλλίνικο, προς τιμήν του Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς Καλλινίκου και εις τιμήν του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού.

Κατά την προσφώνησή του ο νέος διάκονος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην κατά πνεύμα και σάρκα εξέλιξή του και φύτευσαν στην καρδιά του την κλίση της ιερωσύνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τον οποίο ευχαρίστησε από καρδιάς για την αγάπη και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και τον άγιο Καθηγούμενο, Γέροντα Εφραίμ για την τιμητική παρουσία τους.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον νέο διάκονο επεσήμανε στοιχεία που συνθέτουν το έργο του διακόνου, όπως διακρίνονται μέσα από τη ζωή του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Τόνισε, ότι τα δύο θεμέλια της διακονίας είναι η δύναμη και η πίστη. Η δύναμη συμβαδίζει με την πίστη και η πίστη θεμελιώνει την δύναμη. Η παρά Θεού δύναμη και η πίστη όχι ως ατομικό κατόρθωμα, ούτε ως προσωπικό επίτευγμα, αλλά ως δωρεά του Θεού.

«Στη δύναμη του Θεού θα προστρέχεις για να θεραπεύσεις τις δικές σου αδυναμίες και την πίστη σου θα την αναφέρεις πάντοτε στο Θεό για να ενδυναμώνεται, να περιχαρακώνεται, να ανυψώνεται μέσα από το μυστήριο της Εκκλησίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε, ότι το έργο του γνησίου διακόνου είναι να φανερώνει την αγάπη του Θεού, τη συγχωρητικότητα, την ειρήνη, την καταλλαγή, την επιείκεια και την ανοχή μέσα σε έναν κόσμο που ζει στο σκοτάδι της αμαρτίας, της πτώσης, της υπερηφάνειας και της αλαζονείας. «Αυτό θα είναι και το δικό σου έργο. Να δείχνεις στους ανθρώπους όχι το δικό σου πρόσωπο, αλλά το πρόσωπο που έχει λάβει τη χάρη του Θεού και είναι φωτισμένο από τη λάμψη του Παναγίου Πνεύματος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε στο νέο διάκονο, ότι οφείλει να είναι ανεξίκακος και συγχωρητικός προς όλους. «Η διακονία σου θα ολοκληρώνεται πάντα με το μαρτύριο. Όχι του αίματος, όπως ο Στέφανος, αλλά με το μαρτύριο της συνειδήσεως. Ο αληθινός διάκονος οφείλει να τιμά ακόμη και αυτούς που τον οδηγούν στο μαρτύριο, γιατί και για αυτούς ο Θεός μπορεί να σχεδιάζει πράγματα που εμείς τα αγνοούμε».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την συμμετοχή τους στην Θεία Λειτουργία τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

 

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου και χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον διάκονο Καλλίνικο Καζαντζή.

Ο π. Καλλίνικος κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στο μυστήριο της Ιερωσύνης που τον καθιστά «Θεού συνεργό» και ζήτησε τις ευχές όλων για την νέα του πορεία. Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την μεγάλη τιμή και δωρεά του χαρίσματος της ιερωσύνης που του εμπιστεύεται.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του έλαβε αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής για να επισημάνει τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν το έργο του νέου πρεσβυτέρου.

«Όπως ο Χριστός εισήλθε σε μία περιοχή, έτσι και ο ιερεύς εισέρχεται μέσα στην κοινωνία και καλείται να πράττει όπως θα έπραττε Εκείνος, να μιλά όπως θα μιλούσε Εκείνος, να αποφασίζει, όπως θα αποφάσιζε Εκείνος. Αυτό είναι το έργο του κληρικού», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Μην προσπαθήσεις ποτέ να επιβάλεις κάτι δικό σου, θα αποτύχεις. Μην προσπαθήσεις ποτέ να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις, θα απογοητευθείς. Μην προβάλεις ποτέ το δικό σου πρόσωπο, θα σκανδαλίσεις τους πιστούς. Τον Χριστό να εμφανίζεις στους ανθρώπους. Στον Χριστό να οδηγείς τους ανθρώπους. Για τον Χριστό να μιλήσεις στους ανθρώπους και να είσαι έτοιμος να συναντήσεις τον άνθρωπο, όπως τον συνάντησε ο Χριστός στην σημερινή ευαγγελική περικοπή».

Σε άλλο σημείο των πατρικών του παραινέσεων ανέφερε: «Μέσα στα όρια της πατρότητας που θα σου προσφέρει η ιερωσύνη θα συναντάς τον άνθρωπο που είναι εγκλωβισμένος σε πάθη, αιχμάλωτος σε αμαρτήματα, παραμορφωμένος από την κακιά και το σκοτάδι του κόσμου. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους καλείσαι να εργαστείς. Σε αυτούς τους ανθρώπους καλείσαι να μεταφέρεις τη δύναμη του Θεού. Αυτούς τους ανθρώπους καλείσαι να απελευθερώσεις, όπως απελευθέρωσε ο Χριστός τον δαιμονισμένο από τα δεσμά του διαβόλου».

Τέλος, προέτρεψε τον νέο πρεσβύτερο να εργαστεί με ζήλο και με σεβασμό στο έργο των προκατόχων του και παρότρυνε όσους άνδρες έχουν τις προϋποθέσεις και την κλίση του Θεού να προσέλθουν να υπηρετήσουν την Εκκλησία, να χειροτονηθούν κληρικοί και να ποιμάνουν τον ευλογημένο λαό της τοπικής μας Εκκλησίας.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον νέο Πρεσβύτερο, τονίζοντάς του, ότι ο Σταυρός που θα φέρει στο στήθος του οφείλει να του υπενθυμίζει τη σταυρική θυσία του Κυρίου.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:    https://photos.app.goo.gl/v1QqHCAvcpJxVwEW8

Related posts