Με επιτυχία και πληθωρική συμμετοχή νέων γονέων και συζύγων ξεκίνησαν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στην πόλη του Αγρινίου την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 και την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 αντίστοιχα.
Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κτίριο Χρυσόγελου, με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Χρήστο Μήτσιο, Θεολόγο, Συγγραφέα και Εκπαιδευτικό, με θέμα: «Λόγια που πληγώνουν μέσα στο γάμο».
Στο Αγρίνιο η συνάντηση της Σχολής Γονέων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο π. Χρήστος Μήτσιος μίλησε με θέμα: «Γάμος, απόλαυση ή μαρτύριο;».
Ο ομιλητής, μέσα από ζωντανά παραδείγματα, αναφέρθηκε στην οικογένεια, τις σχέσεις των γονέων και των συζύγων μεταξύ τους και με τα παιδιά τους και μίλησε για τα προβλήματα που βιώνει η σύγχρονη οικογένεια και τους τρόπους που αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευθούν. Παράλληλα κατέθεσε την ποιμαντική του εμπειρία μέσα από την διακονία του και την επικοινωνία του με νέους ανθρώπους, ως κληρικός και πνευματικός πατέρας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και στις δύο πόλεις και απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, κατά τον οποίο αναφέρθηκε στην λειτουργία της Σχολής Γονέων και στο πρόγραμμα των συναντήσεων που έχει καταρτισθεί για όλο το τρέχον έτος και περιλαμβάνει έμπειρους και καταξιωμένους εισηγητές, που ο καθένας από την δική του επιστημονική θέση θα καταθέσει τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες του για την οικογένεια και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
«Θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για θέματα που άπτονται της συζυγίας και της γονεϊκής σχέσης. Είναι μία ακόμη έκφραση αγάπης και σεβασμού της τοπικής μας Εκκλησίας προς όλους τους νέους γονείς και τους νέους συζύγους που δίνουν καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα να διατηρήσουν την ενότητα και τη συνοχή μέσα στην οικογένειά τους και ταυτόχρονα να διαπαιδαγωγήσουν και να αναθρέψουν τα παιδιά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Θεωρώ ήρωες τους σύγχρονους γονείς. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και η οικογένεια ως θεσμός βάλλεται πανταχόθεν. Ο ιερός θεσμός της οικογένειας όμως είναι αυτός που εγγυάται την συνοχή της κοινωνίας μας και πρέπει να τον διατηρήσουμε αναλλοίωτο και ανεπηρέαστο από τις σύγχρονες προκλήσεις».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην σχέση των γονέων – συζύγων και των παιδιών λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να λειτουργεί η χάρη του Παναγίου Πνεύματος μέσα στην οικογένεια. Ο Απόστολος Παύλος την ονομάζει «κατ’ οίκον Εκκλησία». Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς οι γονείς και οι σύζυγοι είναι να χαρίζετε στα παιδιά σας την εμπειρία της παρουσίας του Θεού στη ζωή τους και να σέβεστε την ελευθερία τους.
Όλα μέσα στον γάμο είναι ένα διαρκές αγώνισμα. Και μην ξεχνάμε και τον προσωπικό μας πνευματικό αγώνα που δεν μας οδηγεί πάντοτε στην τελειότητα, αλλά στη χαρά ότι αξιωνόμαστε να αγωνισθού
με να πέφτουμε, αλλά να σηκωνόμαστε. Να έχετε εμπιστοσύνη στα παιδιά σας. Να αναζητείτε πάντοτε χρόνο για επικοινωνία με τα παιδιά σας, ενδυναμώνοντας τη σχέση σας μαζί τους.
Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον ομιλητή και τα μέλη της Επιτροπής της Σχολής Γονέων και τόνισε ότι η τοπική μας Εκκλησία και με αυτή την πρωτοβουλία θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενισχύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Επίσης κάλεσε τους νέους γονείς και συζύγους να πλαισιώσουν τις συναντήσεις της Σχολής Γονέων. Για την διευκόλυνσή τους η Ιερά Μητρόπολη έχει φροντίσει κατά την διάρκεια των συναντήσεων να απασχολούνται δωρεάν τα παιδιά από ειδικούς παιδαγωγούς σε γειτονικά ΚΔΑΠ.
Η δεύτερη συνάντηση στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, με ομιλητή τον κ. Ιάκωβο Μαρτίδη, Ψυχίατρο, Ψυχοθεραπευτή, Οικογενειακό Σύμβουλο και Συγγραφέας, με θέμα: «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά∙ μύθος ή πραγματικότητα;».
Στο Αγρίνιο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00’, με ομιλητή Αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθηνών και θέμα: «Σύγχρονες διαδικτυακές προκλήσεις. Πρακτικές αντιμετώπισης και μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο». (Πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό, διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbulling), διαδικτυακά παιχνίδια και εθισμό, διαδικτυακές απάτες και τρόποι προστασίας).
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τις δύο εκδηλώσεις
στον ακόλουθο σύνδεσμο