12 Απριλίου, 2025

Ζ’ Αγιολογική Σύναξη Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου

Ζ’ Αγιολογική Σύναξη Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, η έβδομη αγιολογική σύναξη, στο πλαίσιο των αγιολογικών διαλέξεων, με γενικό τίτλο «Αγίων Επίσκεψις», που διοργανώνει η Ενορία και είναι αφιερωμένες σε νεοφανείς Αγίους της εποχής μας.

Η σύναξη αυτή ήταν αφιερωμένη στον Όσιο Ιερώνυμο τον Σιμωνοπετρίτη, για τον οποίο μίλησε ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος Μύρων Σιμωνοπετρίτης, Αδελφός της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Αρχικά, στα προπύλαια του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του ιερού κλήρου και του φιλαγίου λαού, υποδέχθηκε απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου, το οποίο εκόμισε ο π. Μύρων προς ευλογία και επιστηριγμό των πιστών.

Στη συνέχεια τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση του Αγίου Ιερωνύμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμιώτατος προσφωνώντας τον π. Μύρωνα αναφέρθηκε στον σκοπό των αγιολογικών διαλέξεων, που είναι να μας φέρουν πιο κοντά στους προσφάτως ανακηρυχθέντες από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, νεοφανείς Αγίους, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο Άγιος Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης.

Ευχαρίστησε θερμά τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Γέροντα Ελισσαίο, διότι ενέκρινε την ένταξη του Αγίου Ιερωνύμου στην σειρά των αγιολογικών διαλέξεων και απέστειλε τον π. Μύρωνα, που αποτελεί εκλεκτό μέλος της Σιμωνοπετρίτικης Αδελφότητος, να έρθει στην Αιτωλοακαρνανία και στο Αγρίνιο, αφενός μεν να κομίσει προς προσκύνηση τεμάχιο εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, αφετέρου δε να ομιλήσει για τον Άγιο Ιερώνυμο, τον Άγιο της δική του Ιεράς Μονής που αποτελεί συνέχεια όλης εκείνης της μακράς αλυσίδας των Αγίων Πατέρων που οσιακώς εγκαταβίωσαν στο καστρομονάστηρο της Σιμωνόπετρας και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους με την προσευχή, την ταπείνωσή, τα δάκρυα της μετανοίας τους και τον ιδρώτα της ασκήσεως τους.

Ο π. Μύρων ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό για την ευγενική πρόσκληση, αλλά και για την πρωτοβουλία του να κάνει γνωστούς στο πνευματικό του ποίμνιο, τους νεωτέρους αγίους της Εκκλησίας μας.

«Ο τόπο σας, η Αιτωλοακαρνανία, είναι όλως ιδιαιτέρως τετιμημένη, διότι απ’ εδώ έχουμε την έναρξη της αγιότητος των νεοτέρων χρόνων, με προεξάρχοντα τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Είναι ο άγιος, ο οποίος με την ασκητική βιοτή του, με την κατά Χριστόν αποστολική βιωματική του πίστη, με το ένθερμο κήρυγμά του και με το μαρτυρικό του τέλους επανεκκίνησε το εργαστήριο της αγιότητος μέσα στην Εκκλησία μας, η οποία βέβαια ουδέποτε έπαυσε να γεννά αγίους, διότι «θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια με λόγο ζωντανό και παραστατικό μίλησε για τον Άγιο Ιερώνυμο και παρουσίασε την θαυμαστή, απλή και κατά Θεόν βιοτή του, λέγοντας, ότι όταν γνωρίσεις κάποιον άγιο, τότε τον αγαπάς περισσότερο και προσφεύγεις με πίστη στις πρεσβείες του. Υπογράμμισε ότι ο Άγιος έζησε όλα του τα χρόνια με έναν και μοναδικό σκοπό, να αρέσει στον Θεό. Παρουσίασε τα βιογραφικά του στοιχεία, τα παιδικά του χρόνια, τις οικογενειακές του καταβολές, τις πρώτες πνευματικές του αναζητήσεις, τον ερχομό του στη Σιμωνόπετρα, την μοναχική του αφιέρωση, τους ασκητικούς του αγώνες, τις θεοπτίες που έζησε, παραθέτοντας ταυτόχρονα περιστατικά από τη ζωή και την διδασκαλία του, τα οποία μαρτυρούν τον χαρισματικό του βίο.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στη γνωριμία του Αγίου Ιερωνύμου με τον τότε Επίσκοπο Πενταπόλεως, Άγιο Νεκτάριο και στους στενούς πνευματικούς δεσμούς που ανέπτυξαν οι δύο άνδρες.

Ξεχωριστά μίλησε για τα προβλήματα, τις διώξεις και τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε ο Άγιος Ιερώνυμος, ιδίως από το έτος 1924 και εξής, και τα οποία ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τον αγιασμένο χαρακτήρα του και τις πολλές αρετές του, μεταξύ των οποίων η υπομονή, η υπακοή, η ταπείνωση και πάνω από όλα η μοναδική του ελεημοσύνη.

Τέλος, αναφέρθηκε στην εξορία του στην Αθήνα και στο Μετόχι της Αναλήψεως στον Βύρωνα, όπου συνδέθηκε με όλους τους συγχρόνους Αγίους, τον παπα Νικόλα τον Πλανά, τον Άγιο Σάββα της Καλύμνου, τον άγιο Αμφιλόχιο της Πάτμου, τον πατέρα Φιλόθεο Ζερβάκο, τον Άγιο Αθανάσιο τον Χαμακιώτη. Όλοι μαζί οι σύγχρονοι άγιοι αποδεικνύουν, ότι η αγιότητα δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά είναι ένα διαρκές βίωμα της Εκκλησίας, δωρεά του Θεού σε κάθε εποχή.

Ολοκληρώνοντας, ο π. Μύρων υπογράμμισε, ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας δεν είναι κάτι το ξεχωριστό κατά τη γέννηση τους. Δεν γεννιούνται υπεράνθρωποι. Είναι κοινοί άνθρωποι, οι οποίοι, όμως, έμαθαν να αγαπούν τον Θεό, να τηρούν τις εντολές Του στην πορεία της επίγειας ζωής τους, να πολλαπλασιάζουν τα τάλαντα, που ο Θεός εμπιστεύεται στον κάθε άνθρωπο και συν Θεώ να υπερβαίνουν τα ανθρώπινα μέτρα. Εφαρμογή ακριβής του Ευαγγελίου ήταν και η ζωή του Αγίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου.

Την σύναξη έκλεισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης ευχαριστώντας τον π. Μύρωνα για την εμπεριστατωμένη ομιλία του και παρακαλώντας τον να μεταφέρει στον Γέροντα Ελισσαίο την αγάπη και τον υιικό σεβασμό όλων.

Η επόμενη αγιολογική σύναξη θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 και ώρα 18:00’. Θα είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, για τον οποίο θα μιλήσει ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος Ιωσήφ Κατουνακιώτης.

 

Μετά την Αγιολογική Διάλεξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και παρακολούθησε την Τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Χίου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τον κ. Ιωάννη Κατσαβό, Αξιωματικό του Π. Ν., συγγραφέα και ερευνητή της νεότερης Ιστορίας, με θέμα: «Η Πτώση του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826) και η αναζωπύρωση του Φιλελληνισμού».

Ακολούθησε συναυλία των Φιλαρμονικών του Δήμου Χίου, υπό τη Διεύθυνση της Αρχιμουσικού κας Ευγενίας Βορριά και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης», υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημήτρη Τσιάντα.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/RZ4phCoxum5QH4Yk6

Related posts