24 Νοεμβρίου, 2024

Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο Παναιτώλιο πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Γενική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, με θέμα: «Εξόδιος Ακολουθία και Επιμνημόσυνες Ακολουθίες».

Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα: «Η νεκρώσιμη ακολουθία και οι ποιμαντικές προεκτάσεις αυτής» και παρουσιάστηκε από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο π. Θεμιστοκλής αναφέρθηκε στη σημασία της Νεκρωσίμου Ακολουθίας στη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας, αλλά και στις δυνατότητες ποιμαντικής αξιοποίησής της από τους Κληρικούς.

Παρουσίασε την εξέλιξη της Εξοδίου Ακολουθίας στα χειρόγραφα και έντυπα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας, επισημαίνοντας την αρχική σύνδεσή της με τη Θεία Λειτουργία και τη βαθμηδόν αυτονόμησή της από αυτή που προκάλεσε και την περαιτέρω διαμόρφωσή της.

Αναφέρθηκε στις λειτουργικές και τυπικές επιδράσεις που δέχτηκε η Ακολουθία αυτή από σπουδαία μοναστικά κέντρα, όπως η Μονή των Στουδιτών και κατέληξε σε επισημάνσεις που αφορούν τα ιδιαίτερα είδη (κατηγορίες) Νεκρώσιμων Ακολουθιών, όπως αυτές παγιώθηκαν στο Μεγάλο Ευχολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Καταλήγοντας, κατέθεσε λειτουργικές και ποιμαντικές προτάσεις, ώστε η Εξόδιος Ακολουθία να καταστεί ένα πολύτιμο ποιμαντικό εργαλείο για τους ιερείς, με σκοπό την πνευματική ωφέλεια των κεκοιμημένων, την παρηγορία των πενθούντων, αλλά και την έκφραση της ορθής δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας περί Θανάτου, Παραδείσου, Κολάσεως, Αναστάσεως και Εσχάτων.

Η δεύτερη εισήγηση είχε ως θέμα: «Ποιμαντική Πενθούντων» και παρουσιάστηκε από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Χριστοφόρο Χρόνη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.

Ο εισηγητής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ποιμαντική προσέγγιση των πενθούντων συνανθρώπων μας δίδει στην Εκκλησία μια χρυσή ευκαιρία να παρουσιάζει τη σωτήρια διδασκαλία της για το θάνατο και την ανάσταση.

Εξήγησε τί ορίζεται ως πένθος και παρουσίασε τα πέντε στάδια του πένθους και τις επιμέρους διεργασίες τους.

Ο π. Χριστόφορος στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στα ποιμαντικά βήματα προσέγγισης των πενθούντων. Η μέθοδος προσέγγισης είναι η χριστοκεντρική. Σημαντική είναι η ιεροπρεπής τέλεση των νεκρώσιμων ακολουθιών, η επίσκεψη και η ψυχολογική στήριξη των πενθούντων, η ενεργής ακρόαση και η καλλιέργεια πνεύματος εμπιστοσύνης μεταξύ ποιμένος και πενθούντων, καθώς και η σταδιακή σύνδεση τους με την Εκκλησία.

Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι για να έχει αποτέλεσμα ο ποιμαντικός αγώνας του ποιμένα, οφείλει ο ίδιος να αγωνίζεται να ζει την εν Χριστώ ζωή και να ακολουθεί πάντα τα ποιμαντικά βήματα των αγίων.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ιερέων, τον οποίο συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός, που επεκτάθηκε σε πολλά θέματα και κατά τον οποίο οι εισηγητές και ο Σεβασμιώτατος έδωσαν τις κατάλληλες απαντήσεις.

Κατακλείοντας την Ιερατική Σύναξη ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους δύο εισηγητές για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους και ενημέρωσε τους Ιερείς για τρέχοντα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και για τις επερχόμενες πανηγύρεις και εορτές.

Related posts