18 Ιουλίου, 2024

Εσπερινός του Αγίου Αλεξιου στα Κλεισσσορευματα Αιτωλοακαρνανίας

Εσπερινός του Αγίου Αλεξιου στα Κλεισσσορευματα Αιτωλοακαρνανίας

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αλεξίου στα Κλεισορρεύματα χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αλεξίου και στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ασκήσεώς του που τον ανέδειξαν «άνθρωπο του Θεού».

Τόνισε, ότι ο Άγιος Αλέξιος βίωσε μεγάλες ανατροπές στη ζωή του. «Παράδοξα γεγονότα που είναι αδύνατον να τα προσεγγίσει κανείς με τη δύναμη της ανθρώπινης λογικής, πολύ δε περισσότερο με τη σύγχρονη νοοτροπία και το εκκοσμικευμένο πνεύμα της εποχής μας. Αν κανείς σκεφτεί με τα ανθρώπινα κριτήρια, τότε ίσως να κρίνει αυστηρά ή και να σκανδαλισθεί ακόμα για τον παράδοξο τρόπο που επέλεξε να αφιερωθεί στον Θεό. Όμως η βούληση του Θεού τελεσιουργεί τα μεγάλα γεγονότα στη ζωή του Αγίου, μπροστά στα οποία η ανθρώπινη λογική φαντάζει αδύναμη να τα προσεγγίσει και να τα ερμηνεύσει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «ο Άγιος Αλέξιος επέλεξε να αναχωρήσει σε μακρινή χώρα και να ζήσει χωρίς ταυτότητα, χωρίς κατοικία, χωρίς προστασία. Μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος αυτής της απόφασης; Από την ασφάλεια του σπιτιού του στη Ρώμη, να βρεθεί στην ανασφάλεια της Έδεσσας της Μεσοποταμίας. Ένα αρχοντόπουλο στην αιώνια πόλη, να γίνει ένας ζητιάνος στα προπύλαια ενός ναού. Αρνήθηκε τα πάντα, με σκοπό να αφιερωθεί στον Θεό.

Και έρχεται η ώρα που αποκαλύπτεται. Αυτός που αναχώρησε από την πατρίδα του, επέστρεψε έχοντας νέα πατρίδα, νέα ταυτότητα. Δεν είναι αγνοούμενος, αλλά πολίτης του παραδείσου. Η νέα του ταυτότητα είναι “ο άνθρωπος του Θεού”. Υπάρχει άραγε πιο σημαντική και πιο πολύτιμη ταυτότητα από το να ονομάζεσαι “άνθρωπος του Θεού”; Με αυτήν την ιδιότητα να σε αναγνωρίζουν όλοι. Να μην αναζητούν να μάθουν το όνομά σου, παρά μόνο την ιδιότητά σου· ότι είσαι ο «άνθρωπος του Θεού», που έζησες μέσα στην αφάνεια, που διάλεξες έναν δύσκολο δρόμο, που επέλεξες τη μία ανατροπή μετά την άλλη στη ζωή σου και τώρα αυτό που θα σε συνοδεύει θα είναι αυτή η ιδιότητα».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, ότι ο Θεός εξέλεξε τον Άγιο Αλέξιο, του επέτρεψε να επιλέξει τον δρόμο της ασκήσεώς του, τον δοκίμασε και όταν έλαμψε η ζωή του, όπως το χρυσάφι μέσα στο χωνευτήρι, τότε τον ανέδειξε άγιο, τον δόξασε, τον τίμησε και τον προβάλλει η αγία μας Εκκλησία ως διαχρονικό παράδειγμα για να εμπνέει και να καθοδηγεί όλους τους ανθρώπους.

Καταλήγοντας προέτρεψε όλους: «Ας προσευχόμαστε στον Άγιο Αλέξιο να μας καταδεικνύει τον δρόμο της αφιέρωσης στον Θεό, να μας ενδυναμώνει και στον δικό μας πνευματικό αγώνα για να γινόμαστε, όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν, άνθρωποι του Θεού μέσα στον κόσμο και στην κοινωνία που ζούμε. Και αν ο Θεός επιτρέψει ανατροπές στη ζωή μας, να μην τις δοκιμάσουμε στην στενωπό της λογικής, αλλά να τις αποδεχθούμε ως το σχέδιο του Θεού στη ζωή μας και με υπομονή και καρτερία να αναμένουμε την τελική απόφαση Του που θα είναι η δική Του ανταμοιβή, χαρίζοντας και σε εμάς, αναξίως, την μετοχή μας στον παράδεισο και στην αιωνιότητα της βασιλείας Του».

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/PQee2AnsvFpiiWc

Related posts