18 Ιουλίου, 2024

Σύναξη των Ιερέων Υπευθύνων Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής και Εσπερινών Κηρυγμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Σύναξη των Ιερέων Υπευθύνων Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής και Εσπερινών Κηρυγμάτων  της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27ης Σεπτεμβρίου 2023 η Σύναξη των Ιερέων – Υπευθύνων των Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής και Εσπερινών Κηρυγμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, αναφέρθηκε στον ενοριακό αυτό θεσμό, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «πιστεύω ακλόνητα σε αυτόν το θεσμό, γιατί όντως το ποίμνιό μας διψάει για κατήχηση, έχει ανάγκη να προσλάβει τον Λόγο του Θεού, την διδασκαλία του Ευαγγελίου, την παράδοση της Εκκλησίας και την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων. Παράλληλα οι Ενοριακοί Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής είναι μία άριστη ευκαιρία πνευματικής επικοινωνίας, πνευματικής καθοδήγησης και ταυτόχρονα δημιουργούν μία «δεξαμενή» εθελοντικής προσφοράς, αφού αποτελεί σύνηθες φαινόμενο όλα τα στελέχη του ενοριακού έργου, να προέρχονται από αυτές τις προσπάθειες».

Μιλώντας για τον τρόπο που θα οργανωθεί φέτος αυτός ο θεσμός σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη, επεσήμανε ότι: «θελήσαμε να οργανώσουμε ακόμη περισσότερο τον θεσμό του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής και να δώσουμε την ευκαιρία, κυρίως και προπάντων, στους αδελφούς μας συμπρεσβυτέρους να καταθέσουν το περίσσευμα των γνώσεών τους και τον ιεραποστολικό τους ζήλο στη λειτουργία των Κύκλων. Αποφασίσαμε να υπάρχει ένα ενιαίο το θέμα και θα σας προσφέρουμε το τρίτομο έργο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλίνικου, που είναι αφιερωμένο στον βίο και την διδασκαλία του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού για να αποτελέσει το εγχειρίδιο για όλους τους Ενοριακούς Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής και τα Εσπερινά Κηρύγματα σε ολόκληρη την τοπική μας Εκκλησία.

Αναθέσαμε στον π. Δημήτριο Πατσιαλό τον συντονισμό αυτού του τομέα και θέλω να τον ευχαριστήσω, γιατί με χαρά ανταποκρίθηκε κατά τη διάρκεια του θέρους στην διοργάνωση αυτού του έργου. Στη συνέχεια θα μας παρουσιάσει την κεντρική εισήγηση καθώς και το τρίτομο έργο το οποίο θα χρησιμοποιήσετε».

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο π. Δημήτριος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η διακονία του Λόγου του Θεού στις Ενοριακές Συνάξεις Μελέτης Αγίας Γραφής».  Ο Εισηγητής τόνισε, ότι αποστολή της Εκκλησίας, είναι ο ευαγγελισμός και η κατήχηση όλων των ανθρώπων. Η διακονία του Λόγου του Θεού είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία της αποστολής της Εκκλησίας, μαζί με την κατήχηση, τη Θεία Λατρεία και τη φιλανθρωπία. Επίσης, αναφέρθηκε στον θεσμό των Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, τονίζοντας ότι προσφέρουν στην Εκκλησία καίριο, απαραίτητο και αναντικατάστατο έργο και, τέλος, παρουσίασε το τρίτομο έργο για το πρόσωπο του Χριστού που θα διδαχθεί την φετινή χρονιά.

Την Σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός με προτάσεις και οδηγίες για την καλύτερη οργάνωση αυτού του τομέα, καταθέτοντας παράλληλα και την προσωπική του εμπειρία από την εικοσαετή και πλέον διακονία του στον Ενοριακό Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής, που ως Ιερεύς πραγματοποιούσε στην Ενορία της Αναλήψεως του Χριστού στο Βόλο. Τέλος, διένειμε σε όλους τα βιβλία και ευχήθηκε για την ευόδωση του πνευματικού αυτού έργου.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/E8ChybEVNY6WA5Rg8

Related posts