23 Απριλίου, 2024

Μηνυμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνού προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

Μηνυμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνού προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων
για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

Αγαπητά μου παιδιά,

Το σχολείο ανοίγει ξανά τις πόρτες του και σας υποδέχεται. Κάποιοι και κάποιες από σας κάνουν σήμερα τα πρώτα τους βήματα στο Γυμνάσιο η στο Λύκειο. Ιδιαίτερα απευθύνομαι σε όσους και όσες ξεκινάτε τη μεγάλη προσπάθεια εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων, προκειμένου να υλοποιήσετε τα όνειρά σας στις ανώτατες σχολές.

Η αλήθεια είναι πως οι σχολικές επιτυχίες και οι υψηλοί βαθμοί θα σας προσφέρουν αίσθημα ικανοποίησης και θα σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας στον αγώνα για γνώση και καταξίωση. Αυτά όμως δεν αρκούν για την αληθινή ευτυχία. Η ψυχή σας έχει και άλλες ανάγκες και είναι γεμάτη από απορίες που δεν πρέπει να αφήσετε αναπάντητες. Διψάτε για ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, όραμα μιάς ευτυχισμένης ζωής και βεβαίως, αγάπη· αγάπη βαθιά και ανθεκτική στις δυσκολίες της ζωής. Δυστυχώς, όπως βλέπετε και ακούτε καθημερινά, όλα αυτά λείπουν τραγικά από την κοινωνία μας.

Σε έναν κόσμο γεμάτο έξυπνες μηχανές, άνθρωποι μορφωμένοι όσο ποτέ, με πλούτο κα θέσεις, αναζητούν με αγωνία το αληθινό νόημα της ζωής. Σε έναν κόσμο με ρομπότ χωρίς συναισθήματα, άνθρωποι με πτυχία και τίτλους ζούν στη μοναξιά, στερημένοι από αγάπη και ανήμποροι να αγαπήσουν οι ίδιοι. Ακόμη και παιδιά της ηλικίας σας αναζητούν απεγνωσμένα φίλους και είναι έτοιμοι να ονομάσουν φιλία το κοινό μίσος απέναντι σε φανταστικούς εχθρούς που απλώς τυχαίνει να είναι διαφορετικοί.

Βλέπετε λοιπόν πως το σχολείο, πέρα από χώρος γνώσης, μπορεί να γίνει για σας και χώρος μιάς μεγάλης ευκαιρίας. Ευκαιρίας να μάθετε να ζείτε με τους άλλους με πνεύμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης, συγχωριτικότητας και διαπραγμάτευσης με εκείνον που διαφωνεί με τις απόψεις σας. Καινούργιες γνώσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ να τροφοδοτούν το μυαλό σας, από εσάς όμως εξαρτάται πως θα τις χρησιμοποιήσετε. Αν οι επιτυχίες σας γίνουν ο μοναδικός σας σκοπός, θα γίνετε κι εσείς ένα ακόμη γρανάζι ενός σκληρού κόσμου που τόσο μας απογοητεύει. Αν όμως δεν ξεχάσετε τα όνειρά σας για έναν καλύτερο κόσμο, οι γνώσεις σας θα γίνουν εργαλεία παρηγοριάς και ελπίδας για όσους σας γνωρίσουν.

Πριν δυό χιλιάδες χρόνια ήρθε ο Χριστός στη γη με μοναδικό σκοπό να μας διαβεβαιώσει με τον λόγο και τη θυσία Του πως ένας καλύτερος κόσμος μπορεί να υπάρξει. Η πίστη σ’ Αυτόν προπονεί την ψυχή στην αγάπη και δεν την αφήνει να μαραζώσει από την κακία του κόσμου. Η Εκκλησία του Χριστού είναι μία μεγάλη οικογένεια που την κρατούν ενωμένη η πίστη στο Θεό και η αγάπη στους ανθρώπους. Αν το θελήσετε, θα ανακαλύψετε σ αυτήν δρόμους που οδηγούν σε μία ζωή με περιεχόμενο και σκοπό. Σε κάθε γειτονιά, η ενορία σας σας περιμένει για να σας προσφέρει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα ζωής, ευκαιρίες για δράση και επικοινωνία και, βεβαίως, πολλή αγάπη.

Αυτήν την πρόσκλησή σας απευθύνω σήμερα, μαζί με τις καλύτερες ευχές μου για το νέο σας ξεκίνημα. Τις ίδιες ευχές απευθύνω στους γονείς σας που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για την πρόοδό σας αλλά και στους καθηγητές σας που θα σταθούν δίπλα σας στον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο της γνώσης. Όλοι μας παίρνουμε δύναμη από το φως της αγνής ψυχής σας και είμαστε βέβαιοι για τις δυνατότητες και τις επιτυχίες σας.

Ο Θεός να σας οδηγεί πάντα σε δρόμους φωτεινούς.

Καλό ξεκίνημα!

Με όλη μου την πατρική αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Related posts