13 Νοεμβρίου, 2024

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ

Συλλογος Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας & Ακαρνανίας “ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ” με έδρα την πόλη του Αγρινίου.
Ταχυδρομική διεύθυνση του Συλλόγου: Μακρή 32, Τ.Κ. 30131 ΑΓΡΙΝΙΟ
email επικοινωνίας: [email protected]

Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2023 – 2025
Πρόεδρος: Ανδρέας Φούκας
Αντιπρόεδρος: : Νικόλαος Παππάς
Γεν. γραμμ.: Θεόδωρος Βάτσιος
Ταμίας: Βασίλειος Αντωνόπουλος
Μέλος: Κωνσταντίνος Νάκος

Ἱστορικό συλλόγου ἱεροψαλτῶν (ἕδρα: Ἀγρίνιο)
«Ἄνθιμος ὁ ἀρχιδιάκονος»
Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την επωνυμία «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» και έδρα την πόλη του Αγρινίου ανασυστήθηκε με νέο καταστατικό στις αρχές του 1980. Προϋπήρχε ως Σύλλογος Ιεροψαλτών Αγρινίου & περιχώρων με την επωνυμία «Ρωμανός ο Μελωδός». Από την ώρα της σύστασής του έθεσε ως κύριο σκοπό την αναβάθμιση της Ιεροψαλτικής τάξης και την προαγωγή της Εκκλησιαστικής Μουσικής. Έτσι, από τον πρώτο καιρό δραστηριοποιήθηκε με ποικίλες εκδηλώσεις προς επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού.
Πρώτο μέλημα ήταν να συσπειρώσει όλους τους ιεροψάλτες και να δημιουργήσει σχολή για την εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής και την προαγωγή του ιεροψαλτικού διακονήματος. Η σχολή αυτή στη συνέχεια υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας απετέλεσε αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα υπό την σημερινή του επωνυμία «Δαυΐδ ο Ψαλμωδός».
O Σύλλογος έχει διοργανώσει ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Βυζαντινής Μουσικής, όπως τη Συνάντηση Χορωδιών στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» το 1980, «Το Σταυρώσιμο Πάσχα» στον Ιερό Ναό του πολιούχου μας Αγ. Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου το 1986 και πλήθος εκδηλώσεων στην πόλη του Αγρινίου επ’ ευκαιρία λατρευτικών συνάξεων και τιμητικών αφιερωμάτων. Επίσης, ο Σύλλογος συμμετείχε, ως προσκεκλημένος, σε συναντήσεις χορωδιών και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.
Κορυφαία στιγμή για το Σύλλογο απετέλεσε η πρόσκληση και η τιμητική διάκριση που απένειμε, σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου, στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Σεπτού Πατριαρχικού Ναού του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι κ. Λεωνίδα Αστέρη και τον πρώην Άρχοντα Λαμπαδάριο του ιδίου Ναού κ. Βασίλειο Εμμανουηλίδη, το 1997. Ανταπόδοση αυτής της εκδήλωσης ήταν η επίσημη πρόσκληση του Συλλόγου μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αβραμιαία φιλοξενία που δέχτηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον πρόξενο της χώρας μας στην Πόλη κ. Ξυδά. Κατά την επίσκεψη αυτή, η χορωδία του Συλλόγου έψαλε στην αίθουσα των Αγίων Αποστόλων στο Φερικιοϊ, ένα μέρος από το γνωστό πρόγραμμα «Ιωβηλαίο Πρίγγου», υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Λεωνίδα Αστέρη. Συνάμα, η χορωδία έψαλε στον κατανυκτικό εσπερινό της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Ταταούλων, όπου μετά το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Άγιος Πέργης κ. Ευάγγελος ευλόγησε την αδελφοποίηση του Συλλόγου μας με τον Σύλλογο Μουσικοφίλων της Κων/πολεως. Ενθύμιο αυτής της συναντήσεως αποτελεί η κυκλοφορία μιας διπλής κασέτας όπου ψάλλουν o Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Λεωνίδας Αστέρης, ο Άρχων Λαμπαδάριος κ. Βασίλειος Εμμανουηλίδης και η χορωδία του Συλλόγου.
Το 2001, ο Σύλλογος προσκάλεσε και τίμησε στο Αγρίνιο τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Αθανάσιο Καραμάνη, σπουδαίο δάσκαλο της Θεσσαλονίκης.
Μεγάλη απήχηση είχε η «συνάντηση βυζαντινών χορωδιών» το 2009 στο Παπαστράτειο μέγαρο της πόλης μας, όπου εκτός από τη χορωδία του συλλόγου μας συμμετείχαν: – Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής “Το ενδόφωνον” εξ Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας & Πρωτοψάλτου (αειμνήστου πλέον) Σπυρίδωνος Υφαντή .
– Ο Βυζαντινός Χορός “Τρόπος” εξ Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου & Δασκάλου της Ψαλτικής Τέχνης κ. Κων/νου Αγγελίδη.
Το 2016 ο Σύλλογος προσεκάλεσε και τίμησε τον πασίγνωστο πρωτοψάλτη Θεόδωρο Βασιλικό, άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειώσουμε την διαρκή παρουσία της χορωδίας του συλλόγου. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις, όπου συμμετέχει η χορωδία του συλλόγου μας, την οποία έχουν διευθύνει διάφοροι ιεροψάλτες κατά καιρούς. Σε κάποιες μάλιστα συναυλίες τιμώνται παλαιοί συνάδελφοι για την προσφορά τους στο ιερό αναλόγιο.
Επίσης, μέλη του Συλλόγου παρουσίαζαν παλαιότερα εκπομπή σε Ραδιοφωνικό Σταθμό της πόλης μας προβάλλοντας τη Βυζαντινή Μουσική αλλά και οικοδομώντας με πνευματικά σχόλια γύρω από τη Θεία Λατρεία. Σήμερα η εκπομπή μεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό της μητροπόλεώς μας, κάθε Σάββατο μεσημέρι στη 1:00.
Όσον αφορά τον εκδοτικό τομέα, αναφέρουμε ότι για ένα διάστημα περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο σύλλογος εξέδιδε εφημερίδα με τίτλο «Ασίγητοι τέττιγες». Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και ένα τεύχος με μαθήματα του Αρχιδιακόνου Ανθίμου.
Άξιο αναφοράς αποτελεί, επίσης, η έκδοση ενός ψηφιακού δίσκου κατά το έτος 2018, με τίτλο «Αιτωλοακανάνες μελουργοί». Ο σύλλογος, θέλοντας να τιμήσει και να προβάλει τόσο τους παλαιότερους διδασκάλους της εκκλησιαστικής μουσικής όσο και τους προκατόχους στα αναλόγια της περιοχής, προέβη στην έκδοση ενός ψηφιακού δίσκου. Πιο συγκεκριμένα, στον αναφερόμενο δίσκο εψάλησαν μουσικές συνθέσεις των Ανθίμου Αρχιδιακόνου, Ανδρέα Τσικνόπουλου, Γερασίμου Πρεβεζάνου και Θεοδώρου Μαϊκαντή.
Διαχρονικά, ο σύλλογος αγωνίζεται να προβάλλει την Βυζαντινή Μουσική και να προάγει το έργο – διακονία των ιεροψαλτών και να επιλύει διάφορα θέματα που αφορούν την ιεροψαλτική τάξη. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε διαδικτυακό τόπο – blog – με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και αποδοχή.
Τα δ.σ. του συλλόγου φροντίζουν και για την επιμόρφωση των ιεροψαλτών, διοργανώνοντας κατά περιστάσεις σχετικές ομιλίες. Κορυφαίος σταθμός των ανωτέρω ήταν η 1η επιμορφωτική ημερίδα που έλαβε χώρα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009 με τίτλο «Ιεροψάλτης και Αναλόγιο» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και εις μνήμην του αειμνήστου διδασκάλου της Ψαλτικής Τέχνης και πρώην προέδρου του Συλλόγου Γερασίμου Πρεβεζιάνου. Η ημερίδα έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας στο Αγρίνιο, ήταν εξαιρετικά επιτυχής και απασχόλησε τον τοπικό τύπο, το τοπικό ραδιόφωνο και την τοπική τηλεόραση με πολύ κολακευτικά σχόλια. Στην ημερίδα αυτή εισηγητές ήταν: ο Γέροντας π. Δοσίθεος της μονής Τατάρνης, ο Αρχιμανδρίτης (νυν επίσκοπος Κεφαλληνίας) π. Δημήτριος Αργυρός, ο (τότε λαϊκός, νυν κληρικός) Αλέξανδρος Καριώτογλου και οι ιεροψάλτες – δάσκαλοι: Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Γεώργιος Κωνσταντίνου και Απόστολος Παπαχρήστος.