27 Απριλίου, 2024

2η Εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

2η Εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Τον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Μάστρο Μεσολογγίου επισκέφθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, στο πλαίσιο της ποιμαντικής του περιοδείας την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου, συμπαραστούμενος από ιερείς της ευρύτερης περιοχής και ευλόγησε τους κατοίκους της Ενορίας.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δύο έννοιες που κυριαρχούν στο ιερό μυστήριο του Ευχελαίου, την υγεία και την ασθένεια και μίλησε για την εναλλαγή που πραγματοποιείται διαρκώς στη ζωή του κάθε ανθρώπου ανάμεσα στην υγεία, στην ασθένεια, σωματική και πνευματική και στον πόνο. Αναφέρθηκε στην είσοδο της ασθένειας στο ανθρώπινο γένος, ως μια έκφραση της φθοράς, την οποία κληροδότησε το προπατορικό αμάρτημα και ανέπτυξε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του πόνου στη ζωή του ανθρώπου.

Τόνισε, πως ο άνθρωπος μέσα από τον πόνο και την ασθένεια συνειδητοποιεί ότι δεν είναι κυρίαρχος, αλλά διαχειριστής της ζωής και οφείλει να προγραμματίζει τα πάντα αφήνοντας πρωτίστως να προπορεύεται η βούληση και το θέλημα του Θεού.

Ο πόνος δίδει στον άνθρωπο την δυνατότητα να κάνει την αυτοκριτική του. Μέσα από το μυστήριο του πόνου γίνεται εύπλαστος και τότε μπορεί να οδηγηθεί στη μετάνοια, μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο έχει απομακρυνθεί από τον Θεό, πόσο έχει σφάλλει και αδικήσει τους συνανθρώπους του και να αναζητήσει τη συγχώρηση από τον Θεό και τους ανθρώπους.

Επίσης, ο πόνος φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, αφού όταν κάποιος ασθενεί έχει ανάγκη από τη στήριξη και τη συμπαράσταση των άλλων. Πόσες φορές μέσα στην ασθένεια δημιουργήθηκαν ξεχωριστές ανθρώπινες σχέσεις, αληθινές και δυνατές, γιατί είχαν μέσα τους το αυθεντικό στοιχείο της αγάπης!

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι μέσα από το μυστήριο του πόνου ο άνθρωπος επιθυμεί να προσεύχεται, γιατί γνωρίζει ότι πάνω από όλους τους ιατρούς βρίσκεται ο «Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων» και αναζητά την παρουσία του Θεού. Όταν ο άνθρωπος αναζητά τον Θεό, Εκείνος έρχεται και ο ερχομός Του είναι κάτι που μας χαρίζει ανεκλάλητη χαρά και αναφαίρετη αγαλλίαση.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στο φως του Χριστού που κυριαρχεί στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων και σε όλες τις κατανυκτικές ακολουθίες αυτής της περιόδου. Είναι αυτό το ιλαρό και κατανυκτικό φως που υποδηλώνει με τον πλέον περίτρανο τρόπο τον πένθιμο χαρακτήρα αυτής της περιόδου και μας οδηγεί στην ευλογημένη εμπειρία της μετάνοιας. Η μετάνοια μπορεί να βιωθεί μόνο μέσα στην κατάνυξη, στην συντριβή και στην ευλογημένη ταπείνωση.

«Έρχεται ο Χριστός ως φως για να εισέλθει μέσα στην διάνοιά μας και να μας φωτίσει, να καθοδηγήσει τα βήματά μας στο δρόμο της ασκήσεως, να καταυγάσει την καρδιά μας και να την πληρώσει με αγάπη προς Εκείνον και όλους τους αδελφούς μας, να μας μεταμορφώσει σε ανθρώπους ταπείνωσης, μετάνοιας, υπομονής και συγχωρητικότητος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας ότι «θα είναι το ίδιο φως που το βράδυ της Αναστάσεως θα μας χαρίσει όχι κατάνυξη, αλλά ευφροσύνη και θα φωτίσει την πανήγυρη των πανηγύρεων και την εορτή των εορτών. Αν δεν ποθήσουμε να λάβουμε το φως της κατανύξεως της Σαρακοστής, τότε το φως του Πάσχα θα είναι απλώς μία στιγμιαία εμπειρία, χωρίς προοπτική πασχάλιας αναγέννησης».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε να συνεχίσουμε την πορεία μας μέσα στο φως του Χριστού και να το προσφέρουμε στον τόπο μας, στον κόσμο που ζούμε, που εργαζόμαστε, για να γίνουμε όλοι μαζί φως Χριστού και να ακολουθούμε όλοι την ίδια πορεία, παραμένοντας προσηλωμένοι στον ίδιο προσανατολισμό, για να αξιωθούμε να φτάσουμε και να εορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού.

Related posts