03 Ιανουαρίου, 2025

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την παραμονή της εορτής, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεοχωρίου Μεσολογγίου.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τον Αρχαγγελικό χαιρετισμό: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ», λέγοντας ότι η Παναγία μας μπροστά στην πρόσκληση από τον Θεό να καταστεί μητέρα Του βίωσε έναν σωτήριο, λυτρωτικό και ευλογημένο φόβο. Δεν μπορούσε με την δύναμη της λογικής να εξηγήσει όλα όσα συνέβαιναν στην ύπαρξή της. Ο Αρχάγγελος την προτρέπει να απελευθερωθεί από αυτήν την ευλογημένη συστολή, γιατί το έργο που θα επιτελέσει δεν είναι δικό της, αλλά θα καταστεί συνεργός του ίδιου του Θεού. Δεν θα στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις, αλλά θα έρθει από τον ουρανό η δύναμη για να την ενισχύσει, ο φωτισμός, η χάρις και ο επιστηριγμός για την ενδυναμώσουν.

Η Παναγία μας πορεύθηκε σε ολόκληρη τη ζωή της με αυτή την αρχαγγελική προτροπή. Αυτόν τον αρχαγγελικό λόγο θυμόταν σε κάθε περίσταση, σε όλες τις στιγμές της αγωνίας, του πόνου, της θλίψης και της οδύνης που έζησε.

«Αυτή την αρχαγγελική προτροπή έχουμε ανάγκη και εμείς να λάβουμε ως εφόδιο στη ζωή μας. Όταν ξεκινάμε τον πνευματικό μας αγώνα, όταν εισερχόμαστε μέσα στο γεγονός της εκκλησιαστικής εμπειρίας, όταν καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τα πάθη μας, να διεξάγουμε τον πόλεμο εναντίον του αόρατου εχθρού, του διαβόλου, όταν αγωνιζόμαστε να βιώσουμε στη ζωή μας την εν Χριστώ αλλοίωση, τότε οι προσωπικές μας δυνάμεις φαντάζουν λιγοστές. Μόνοι μας ελάχιστα μπορούμε να καταφέρουμε. Τότε που βιώνουμε τον φόβο ας ακούμε αυτόν τον λόγο: «μη φοβάσαι» για να παίρνουμε δύναμη, γιατί γνωρίζουμε ότι «τα αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστί» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι αυτή την χάρη που βρήκε η Παναγία μας από τον Θεό την βρίσκουμε όλοι μας μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, δια των ιερών μυστηρίων, δια της ευχαριστιακής και λειτουργικής ζωής, δια του πνευματικού μας αγώνα. Όλα, μα όλα μέσα στην Εκκλησία οδηγούν στη χάρη του Θεού, στο έλεος, στη ευσπλαχνία και στη μακροθυμία Του.

Καταλήγοντας προέτρεψε τους πιστούς: «Να πιστέψετε σε αυτή την προτροπή και τότε θα αισθανθείτε αυτό που και η Παναγία μας βίωσε, δηλαδή ο Θεός να γίνεται συνοδίτης και συνοδοιπόρος στη ζωή σας. Και όταν ο Θεός είναι μαζί μας, τίποτα δεν μπορεί να μείνει ανεκπλήρωτο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη χάρη Του και τότε πραγματικά τα αδύνατα για τους ανθρώπους γίνονται δυνατά για τον Θεό.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου στους δρόμους του Νεοχωρίου. Στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε δέηση και ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στους πιστούς, μιλώντας για την διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας λέγοντας ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε το προνόμιο να συνεορτάζουμε τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας μας με τα μεγάλα γεγονότα της πίστεώς μας.

«Κάποιοι, αγαπητοί μου αδερφοί, τολμούν σήμερα να μιλούν για τον δήθεν επερχόμενο χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος. Όλοι αυτοί οι ανιστόρητοι δεν γνωρίζουν, ότι δεν μπορείς να χωρίσεις την μητέρα από τα παιδιά της. Όλοι αυτοί ίσως δεν διάβασαν ποτέ, τί έκανε ο Παπαφλέσσας, ο Αθανάσιος Διάκος και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’. Όλοι αυτοί λησμονούν την  δράση, τον ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας όχι μόνο τότε, αλλά και τώρα και δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε όταν οι δυο αυτοί θεσμοί, το Κράτος και η Εκκλησία πορεύονταν μαζί, μέσα από τους διακριτούς τους ρόλους. Και μέσα από αυτή τη συμπόρευση, ο λαός αντλούσε δύναμη, κουράγιο, ελπίδα και απαντοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική φράση «ουκ αδυνατίσει παρά τω Θεώ παν ρήμα», λέγοντας ότι αυτή η φράση συνδέει πραγματικά την εορτή του Ευαγγελισμού με την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, όταν ο Θεός το επιθυμεί. Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας, όταν η Κόρη της Ναζαρέτ συνέλαβε εκ Πνεύματος Αγίου στα παρθενικά της σπλάχνα τον Υιό και Λόγο του Θεού. Η Παναγία έγινε η νέα Εύα που με την ελευθεροποιό υπακοή της και την υψοποιό ταπείνωσή της έγινε η μητέρα του Θεού, αναλαμβάνοντας μια ύψιστη αποστολή και μια μοναδική διακονία· καταδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο τί μπορεί ο άνθρωπος να πράξει, όταν προσφέρει ολόκληρη την ύπαρξή του στον Θεό.

«Η ευαγγελική αυτή ρήση, όμως, μάς οδηγεί να εξιχνιάσουμε και το μυστήριο της Επαναστάσεως του 1821» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας «τί άραγε υπήρξε εγγύηση της επιτυχίας αυτού του απελευθερωτικού αγώνα; Τα πλήθη των στρατιωτών; Μα δεν υπήρχαν. Ο σταθερός ανεφοδιασμός; Ούτε και αυτός ήταν εγγυημένος. Η συμπαράσταση των άλλων εθνικών δυνάμεων; Μα η Ευρώπη απουσίαζε εκκωφαντικά από την εναγώνια προσπάθεια των Ελλήνων να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Αυτό που φαινόταν αδύνατο πραγματοποιήθηκε, γιατί ήταν το θέλημα του Θεού, γιατί “ο Θεός μέσα στην ελληνική ιστορία είχε βάλει την υπογραφή του για την απελευθέρωση της Ελλάδας και δεν μπορούσε να την πάρει πίσω”».

«Αυτό δεν θα πρέπει να το λησμονούμε και όλοι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα μπορεί να πραγματοποιηθούν στη ζωή μας, όταν δανείζουμε τον εαυτό μας να γίνει “θεού κατοικητήριο”. Όταν, με την ταπείνωσή μας, κυοφορούμε την υπακοή μας, όπως η Παναγία μας, τότε το δικό μας θέλημα υποχωρεί για να εισέλθει το θέλημα του Θεού θριαμβευτικά στη ζωή μας, να την αναμορφώσει, να την αναπλάσει, να την ανακαινίσει, να της προσφέρει καινούργια διάσταση και νέο προορισμό.

Εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες πρέπει να θυμόμαστε, ότι αυτό που αποτελεί εγγύηση για να διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και υπόσταση μέσα σε ένα σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο είναι να πιστέψουμε σε αυτή την πίστη που πίστεψαν οι ήρωες του 1821. Να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της πίστεως και την αφοσίωση μας στο Θεό, γιατί αυτή η πίστη θα εγγυηθεί την ενότητα μας, αυτή η πίστη θα διατηρήσει την εθνική μας ιδιοπροσωπία».

Ακολούθησε η πανηγυρική Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, παρουσία του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Νικολάου Κατσακιώρη και των εκπροσώπων των τοπικών δημοτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων της πόλεως στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη, όπου οι εκπρόσωποι των αρχών κατέθεσαν στεφάνι και κατόπιν παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων την μαθητική παρέλαση.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/si3dRensrvcftZ4t9

 

 

Related posts