18 Ιουλίου, 2024

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας

Τη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιόππης κ. Δαμασκηνό εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, λέγοντας ότι: «ο Θεός είναι η πηγή της πλήρους και απόλυτα ανιδιοτελούς αγάπης και δεν ρυθμίζει το μέγεθος των ευεργεσιών Του, ανάλογα με την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων. Με την φράση αυτή, λοιπόν, ο Χριστός δεν επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί, αλλά να διδάξει.

Άραγε, πόσες φορές προσφέρουμε σε ανθρώπους μία ασήμαντη ή έστω σοβαρή ευεργεσία, περιμένοντας, δικαίως, την ευγνωμοσύνη τους; Και πόσες φορές, όταν εκ μέρους τους βιώσουμε την αχαριστία, εκνευριζόμαστε και διαμαρτυρόμαστε επειδή στερηθήκαμε την ηθική, έστω, ανταμοιβή που θεωρούμε πως δικαιούμεθα; Φανταστείτε, αναφέρει ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, τί θα αισθανόμασταν αν είχαμε την δύναμη να απαλλάξουμε έναν άνθρωπο από μία ανίατη και θανατηφόρα ασθένεια και να μην γυρνούσε πίσω να πει ούτε ένα «ευχαριστώ». Κι όμως, μια τέτοια αχαριστία βιώνει σήμερα ο Κύριός μας εκ μέρους των ανθρώπων».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Πίσω λοιπόν από το φαινομενικό παράπονο του Κυρίου μας, κρύβεται η επιθυμία Του να μας μεταμορφώσει σε ανθρώπους ευγνωμοσύνης, ανθρώπους, οι οποίοι, κάθε φορά που αισθάνονται μία, έστω δικαιολογημένη, πικρία για την αγνωμοσύνη που δέχονται, να θυμούνται το απείρως μεγαλύτερο μέγεθος της ευγνωμοσύνης που οφείλουμε απέναντι σε Εκείνον που μας έδωσε την ζωή, μας φροντίζει διαρκώς και μας προστατεύει από κάθε πειρασμό και κίνδυνο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «η σημερινή ευαγγελική περικοπή δεν αποσκοπεί να μας μεταμορφώσει σε ανθρώπους ευχαριστίας μόνο για λόγους δικαιοσύνης. Το Ευαγγέλιο, εξιστορώντας το σημερινό θαύμα, μάς καλεί να υιοθετήσουμε και έναν χαρούμενο, έναν φωτεινό τρόπο ζωής. Πράγματι, κάθε φορά που μιλάμε για ευγνωμοσύνη, είναι σαν να μιλάμε για μία ευλογημένη ζωή. Δυστυχώς, ο σημερινός κόσμος, ξεχνώντας τον Θεό, έπαψε να εκτιμά και τα δώρα Του. Χωρίς την διαρκή ευγνωμοσύνη προς Εκείνον, έμαθε να θεωρεί το καθετί δεδομένο και αυτονόητο. Όχι, όμως, μόνον αυτό. Ο αγνώμων άνθρωπος επικεντρώνει διαρκώς την προσοχή του σε ό,τι του λείπει, με συνέπεια να  αισθάνεται διαρκώς πως η ζωή μόνο του χρωστά και πως διαρκώς στερείται αυτά που αξίζει. Τότε, η καθημερινότητα διαποτίζεται από ένα διαρκές παράπονο, που συχνά εξελίσσεται σε θυμό, αλλά και φθόνο.

Αντίθετα, ο ευγνώμων άνθρωπος βιώνει την κάθε μέρα του ως θαύμα. Κάθε τί που του συμβαίνει, όχι μόνον ευχάριστο αλλά και δυσάρεστο, αποτελεί γι‘ αυτόν επιβεβαίωση της αγάπης του Θεού, ο Οποίος δεν τον ξεχνά ποτέ. Αλλά και κάτι περισσότερο: ο ευγνώμων άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί όσα δέχτηκε· όχι μόνο τα υλικά αγαθά, αλλά και την χαρά που νιώθει».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ανέφερε: «Αν θέλουμε να απολαύσουμε όντως τους καρπούς της μυστηριακής και λατρευτικής ζωής, ας θέσουμε ως σκοπό την διαρκή μεταμόρφωσή μας σε ανθρώπους ευγνωμοσύνης. Ας μιμηθούμε το παράδειγμα του ευγνώμονα Σαμαρείτη της σημερινής περικοπής και, όπως διδάσκει ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος, ας παρακινήσουμε, μέσω της ευγνωμοσύνης μας, τον μεγάλο ευεργέτη μας Χριστό να πολλαπλασιάσει τις δωρεές Του προς όλους μας».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου τον Εφημέριο της Ενορίας, π. Νικόλαο Τηλιγάδα, προτρέποντάς τον να συνεχίσει να διακονεί με τον ίδιο ζήλο τους ευλογημένους κατοίκους της Ενορίας.

Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισαν στην Ενορία, με εγκάρδιους λόγους, ο π. Νικόλαος Τηλιγάδας και ο Δικηγόρος κ. Σωτήρης Μπούρος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Νικόλαο, καθώς και τον κ. Μπούρο, ο οποίος ως γνήσιο τέκνο της Σταμνάς συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στην προβολή του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε και παρόλο που δραστηριοποιείται δικηγορικά στην Αθήνα δεν λησμονεί τον τόπο του, αλλά αντιθέτως συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις, ενισχύοντας το έργο, τόσο της τοπικής Ενορίας, όσο και των πολιτιστικών συλλόγων. Επιπλέον τον ευχαρίστησε για την ποικιλοτρόπως εκφραζόμενη συμπαράστασή του στο νέο Ποιμενάρχη της γενέτειράς του. Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Αρχιεπίσκοπο Ιόππης κ. Δαμασκηνό και μίλησε με συγκίνηση για τις πολλές επισκέψεις του στους Αγίους Τόπους και την μακροχρόνια γνωριμία τους. Προέτρεψε τους πιστούς να προσεύχονται για τον Άγιο Ιόππης, για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και για ολόκληρη την Αγιοταφιτική Αδελφότητα. Τέλος, ευχαρίστησε τους Ενορίτες και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων για την θερμή υποδοχή.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/osBxox6d4zkvTGeG6

Related posts