18 Ιουλίου, 2024

Δήλωση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας για το σχέδιο κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου

Δήλωση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας  για το σχέδιο κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετά την ενημέρωση που δέχθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σχετικά με το σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με τον οποίο προτείνεται η κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ενημερωθείς από τον Δικηγορικό Σύλλογό Ι. Π. Μεσολογγίου για το σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση μεταξύ των άλλων και του ιστορικού Πρωτοδικείου Ι. Π. Μεσολογγίου, που εδρεύει στην Ι. Π. Μεσολογγίου, εκφράζω την έντονη δυσαρέσκεια μου και την πλήρη αντίθεσή μου σε μία τέτοια ενέργεια.

Το Πρωτοδικείο Ι. Π. Μεσολογγίου λειτουργεί από το έτος 1834 και η ενδεχόμενη κατάργησή του θα αποτελέσει προσβολή στη θυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Το Πρωτοδικείο Ι. Π. Μεσολογγίου καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφική έκταση των Δήμων Ι. Π. Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ναυπακτίας με τεράστιο όγκο υποθέσεων (πολιτικών και ποινικών), ώστε να κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η διατήρησή του για την εύρυθμη απονομή της δικαιοσύνης και την ομαλή, χωρίς ταλαιπωρία, προσφυγή των πολιτών στην δικαιοσύνη.

Η κατάργησή του αποτελεί πρωτίστως προσβολή στην πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και ίσως τη μοναδική εξαίρεση μη διατήρησης του Πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα κάθε Περιφερειακής Ενότητας στο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη.

Θα είμαι παρών για να συμβάλλω με κάθε τρόπο από τον θεσμικό μου ρόλο στην διατήρηση του ιστορικού Πρωτοδικείου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου».

Related posts