18 Ιουνίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου ιερούργησε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην σύλληψη της Αγίας Άννης που αποτελεί ένα γεγονός που υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική, υπογραμμίζοντας ότι έλυσε την κατάρα της ατεκνίας. Εξήγησε ότι η παράδοση του εβραϊκού λαού ήθελε, οποίο ζευγάρι δεν μπορούσε να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, να έχει επάνω του την κατάρα του Θεού, γιατί με τον τρόπο αυτό αποκλειόταν η έλευση του Μεσσία που ανέμεναν και λαχταρούσαν οι Εβραίοι.

Η Αγία Άννα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, αποδέχτηκε με πίστη, υπομονή και καρτερικότητα και σήκωσε τον σταυρό της ατεκνίας, παραδίδοντας μας παράδειγμα υπομονής και ελπίδος στις δοκιμασίες και τις θλίψεις που βιώνουμε στη ζωή μας. Μέσα από αυτές ο Θεός μας παιδαγωγεί. Δεν μας τιμωρεί και δεν μας εκδικείται. Ως παιδαγωγία του Θεού στη ζωή μας θα πρέπει να βιώνουμε και εμείς τις δοκιμασίες, όπως η Αγία υπέμεινε για πολλές δεκαετίες τον σταυρό της ατεκνίας.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχήθηκε να μιμηθούμε τις αρετές που συνθέτουν την προσωπικότητα της Αγίας Άννης, την πίστη, την αγάπη, την υπομονή και πάνω από όλα την χαρά που ένιωθε στις θλίψεις της ζωής, βιώνοντας το μυστήριο της πίστεως στον Θεό και την χαρά που ένιωσε, όταν εκπληρώθηκε η επιθυμία της, ως δωρεά του Θεού και γέννησε την Παναγία, την οποία αντιπροσέφερε στο Θεό, εισοδεύοντας την στα Άγια των Αγίων για να προετοιμαστεί για το μέγιστο γεγονός που ο Θεός την είχε επιλέξει προ καταβολής κόσμου.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον ιερομόναχο Κωνσταντίνο Γιολδάση, Εφημέριο της Ενορίας, επιβραβεύοντας το έργο του στις μικρές, αλλά σημαντικές αυτές Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αγρινίου, που με αυταπάρνηση διακονεί όλα αυτά τα χρόνια, προτρέποντας τον, ο Σταυρός που θα φέρει πλέον στο στήθος του να του υπενθυμίζει, ότι η ιερατική διακονία και γενικά η ζωή του κληρικού είναι μία σταυρώσιμη πορεία και ένας ανηφορικός Γολγοθάς, μέσα από τον οποίο ο ιερεύς καλείται να θυσιάσει τα πάντα για το ποίμνιό του. Ευχήθηκε να συνεχίσει να διακονεί με τον ίδιο ζήλο, με πιστότητα, με αφοσίωση, με συνέπεια και με υπακοή για να χαριτώνεται η ιερατική του ζωή από τον Θεό.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σκουτεσιάδας και τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, ευλογώντας τα μέλη του νέου Δ.Σ. και το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος στην περιοχή.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο     https://photos.app.goo.gl/VtMecRbHC8aa395h6

Related posts