20 Μαΐου, 2024

Η αναχώρηση της Τιμίας Κάρας του Ιερού Χρυσοστόμου από το Αγρίνιο

Η αναχώρηση της Τιμίας Κάρας του Ιερού Χρυσοστόμου  από το Αγρίνιο

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης αναχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 19ης Νοεμβρίου 2023 από την πόλη του Αγρινίου η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η οποία φιλοξενήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.
Νωρίτερα τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, αλλά και στην ευλογία που αποκόμισαν οι προσκυνητές της Τιμίας Κάρας του Ιερού Χρυσοστόμου.
Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Άγιο Καθηγούμενο για την μεγάλη αυτή ευλογία που προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολή μας, λέγοντας ότι: «ολοκληρώνεται ένα ευλογημένο τετραήμερο που ο Θεός επέτρεψε να βιώσουμε, της εν σώματι παρουσίας του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου, την Τιμία Κάρα του οποίου προσκυνήσαμε με πολλή ευλάβεια όλες αυτές τις ημέρες. Ο καθένας από εμάς ασπαζόμενος την Τιμία Κάρα έκλεινε γόνυ ψυχής και καρδιάς ενώπιον του μεγίστου αυτού Πατρός της Εκκλησίας και σίγουρα κατέθεσε τα μύχια της ψυχής του, τα προσωπικά του αιτήματα και τις καρδιακές του παρακλήσεις. Ο καθένας από εμάς βίωσε αυτήν την ευλογία με τον δικό του μοναδικό τρόπο, αλλά είμαι βέβαιος, ότι όλοι ωφεληθήκαμε και ενισχυθήκαμε στον πνευματικό μας αγώνα. Πήραμε κουράγιο, ελπίδα και απαντοχή για να συνεχίσουμε την ζωή μας και την προσωπική μας πορεία εν όψει και της περιόδου της προετοιμασίας για την εορτή των Χριστουγέννων».
Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην παρουσία του Γέροντος Εφραίμ ανέφερε τα εξής: «Εξαιρετική, όμως, ευλογία και τιμή υπήρξε όλες αυτές τις ημέρες η παρουσία του πολυσεβάστου πατρός και Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ, ο οποίος με την τιμία συνοδεία του παρέμεινε κοντά μας, ευλογώντας με την παρουσία του την πόλη μας, προσφέροντας τον αγιασμό από το περιβόλι της Παναγίας και από την παναγιοσκέπαστη και θεοτοκοφρούρητη Μονή του Βατοπαιδίου σε όλους μας. Μας δίδαξε με τους λόγους του, μας ενίσχυσε με τις ομιλίες του, μας ενέπνευσε και μας χάρισε την αύρα του Αγιωνύμου Όρους. Μας προσέφερε την ελπίδα της σωτηρίας, αλλά ταυτόχρονα και το απαύγασμα της πατρικής του αγάπης.
Εξ ονόματος όλων σας, θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά για αυτή τη μεγάλη και μοναδική ευλογία που προσέφερε στην τοπική μας Εκκλησία αυτές τις τέσσερις ημέρες και ως ελάχιστο αντίδωρο της πατρικής του αγάπης θα παρακαλέσω όλους να προσευχόμαστε για τη μακροημέρευσή του, έτσι ώστε να συνεχίσει από την θέση την οποία κατέχει, να προσφέρει σε ολόκληρη την Εκκλησία την πλειάδα των κατηχητικών, ιεραποστολικών και φιλανθρωπικών δράσεων, που πάντοτε η Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου προσέφερε, αλλά επί των ημερών της ηγουμενίας του όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα τους».
Ο Γέροντας Εφραίμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση, λέγοντας ότι όλα οφείλονται στην ποιμαντική του μέριμνα και φροντίδα και ευχήθηκε η ευλογία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου να σκεπάζει όλους τους κατοίκους της πόλεως του Αγρινίου και της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ως τελευταία ευλογία της επισκέψεώς του προσέφερε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, αντίγραφο της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Εσφαγμένης, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Η υποδοχή της Τιμίας Κάρας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό, όπου καθημερινά τελέσθηκαν Ιερές Ακολουθίες και χιλιάδες κόσμου πέρασαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του Αγίου.
Στην Ιερά Αγρυπνία που τελέσθηκε το βράδυ της Παρασκευής 17ης Νοεμβρίου προεξήρχε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην δύναμη και την χάρη των ιερών Λειψάνων μέσα στην Εκκλησία.
Τα Ιερά Αναλόγια όλες αυτές τις ημέρες διηκόνησαν εξαιρετικά εκτός από τους Ιεροψάλτες του Ναού, χορωδίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, η Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου και οι ιεροψάλτες της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου.
Ο Άγιος Καθηγούμενος το απόγευμα του Σαββάτου μίλησε, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, στην κατάμεστη αίθουσα της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, με θέμα: «Ἄνω σχῶμεν τὰς καρδίας» και απάντησε σε ερωτήσεις που δέχθηκε από τους συμμετέχοντες.
Επίσης, τις ημέρες της παραμονής του στο Αγρίνιο, ο Γέροντας επισκέφθηκε Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως και τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.
Στο περιθώριο των επισκέψεων του παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως και στον πρωτοπρ. Δημήτριο Πατσιαλό και τηλεοπτική συνέντευξη στην τηλεόραση του Αχελώου και στον δημοσιογράφο κ. Νικόλαο Κανή, όπου αναφέρθηκε στην πνευματική ζωή, στον Ιερό Χρυσόστομο, στο Άγιον Όρος και στους νέους.

Related posts