25 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

Δεύτερη Σύναξη του Τομέα «Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Δεύτερη Σύναξη του Τομέα «Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρίνιου, η δεύτερη σύναξη του Τομέα «Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρ. Δημήτριος Πατσιαλός, Θεολόγος – Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως Αγρινίου, αναπτύσσοντας το θέμα: «Αναγνώστες και Εκκλησία».

Ο π. Δημήτριος αρχικά ανέλυσε τη σημασία των «ιδιοτήτων» της Εκκλησίας (Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική) σε σχέση με τη ζωή του πιστού και κυρίως του προσώπου που αφιερώνεται στην εκκλησιαστική διακονία. Με πολύ γλαφυρό τρόπο περιέγραψε την έννοια της Εκκλησίας και αναφέρθηκε στην διαχρονικότητά της με τη συμβολή των διαδόχων του Κυρίου μας, των Αποστόλων, των Επισκόπων και κατ’ επέκταση των όσων ασκούν το ιερατικό λειτούργημα. Επεσήμανε την αποστολική διαδοχή και την αποστολική διδαχή. Τόνισε δε την σπουδαιότητα της Εκκλησίας ως σώματος των χριστιανών που λειτουργεί λυτρωτικά και σωστικά για τον κάθε άνθρωπο που εγκεντρίζεται σ’ αυτή.

Στη συνέχεια εξήγησε τη σχέση των Αναγνωστών με την Εκκλησία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του κατώτερου κληρικού μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και από ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να διέπεται ο αναγνώστης ή ο ιερόπαις προκειμένου να επιτέλλει την διακονία του με τον καλύτερο τρόπο. Κυρίως εστίασε στην πίστη, στον πόθο και στην προσοχή, τα οποία έχει χρέος να καλλιεργεί ο κάθε αναγνώστης ή ιερόπαις στην εκκλησιαστική διακονία του, διότι με αυτά δύναται ο καθένας όχι μόνο να πετύχει στη διακονία του, αλλά και να είναι ένα ζωντανό μέλος της Εκκλησίας.

Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος τον οποίο συνόψισε ο υπεύθυνος του Τομέα, Πρωτοπ. Ιωάννης Γκιάφης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.

Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των παιδιών στη συνάντηση και η απήχηση που συναντά ο νέος αυτός, για την τοπική μας Εκκλησία, ποιμαντικός τομέας που αφορά το χώρο της νεότητας.

Related posts