18 Ιουνίου, 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΓ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ

Ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων αυτιστικών ατόμων «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης» ιδρύθηκε και εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου  με την υπ’αριθμόν 89/2010 απόφασή του και γράφτηκε στο βιβλίο Αναγνωρισμένων Σωματείων. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σκοπός του Σωματείου είναι να βοηθήσει και να στηρίξει τα άτομα με αυτισμό παρέχοντας σε αυτά τη δυνατότητα της δια βίου διαμονής και εκπαίδευσης, κυρίως όταν αυτά χάσουν τα στηρίγματα επιβίωσης τους. Γιατί θεωρούμε ότι μια κοινωνία φιλική προς τον Αυτισμό είναι μια κοινωνία φιλική προς όλους μας.

Ο Σύλλογος από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας του προσπάθησε μέσα από εκδηλώσεις να κάνει γνωστό τον σκοπό του και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Πραγματοποίησε δυο μουσικές συναυλίες με το Ωδείο Πατρών υπό τη διεύθυνση του κ. Ευγένιου Βούλγαρη. Μουσικές συναυλίες πραγματοποίησαν για το Σύλλογο μας ο Μουσικός Σύλλογος Ιωσήφ Ρωγών, το Μουσικό Λύκειο Αγρινίου, το Ωδείο Γερασίμου Κουτσαγγέλη, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η Νεανική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
  • Πραγματοποίησε αθλητικές εκδηλώσεις με δυο ποδοσφαιρικές οργανώσεις στο Δημοτικό Στάδιο Ι.Π. Μεσολογγίου από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου και της Α.Ε.Μ. και στην Πάλαιρο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόνιτσας κ. Νικολάου Σολδάτου .
  • Πραγματοποίησε σειρά ομιλιών από διακεκριμένους επιστήμονες καθώς και τριήμερο σεμινάριο με θέμα «Θεραπεία και εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό και διαταραχές επικοινωνίας » με εισηγήτρια την κ. Βάγια Παπαγεωργίου παιδοψυχίατρο, ειδική στον αυτισμό.
  • Πραγματοποίησε πολλές δημοσιεύσεις στο τοπικό τύπο και ευρύτερα, παρουσιάζοντας τη ζωτικότητα του Συλλόγου και την εμμονή του για την υλοποίηση της στοχοθεσίας του.

Ο Ξενώνας του Συλλόγου

Με τη συμπαράσταση της Ιεράς μας Μητροπόλεως και με το Δ/Σ  του Συλλόγου  επιτεύχθησαν σε αυτά τα λίγα χρόνια να έχουμε να παρουσιαστεί  ένα σημαντικό έργο τόσο από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για τα άτομα με αυτισμό όσο και από ενέργειες για την ανέγερση του Ξενώνα για τα ευαίσθητα αυτά άτομα.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου δώρισε στο Σύλλογό  οικόπεδο έκτασης 3.294,82 τμ για την ανέγερση του Ξενώνα. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προχώρησαν στη σύνταξη αρχιτεκτονικών μελετών Ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τη δημιουργία του Ιδρύματος. Ήδη ο Σύλλογος έχει παράλληλα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη την άδεια από την Πολεοδομία, Στατική μελέτη, Γεωτεχνική μελέτη, μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων και απόφαση της Τ.Ε.Ψ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας για έγκριση σκοπιμότητας και χρηματοδότησης ανέγερσης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Διημέρευσης στο Μεσολόγγι δεδομένου ότι στις ανωτέρω περιοχές δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Επόμενο βήμα του Συλλόγου είναι η ανεύρεση χρηματοδοτικού φορέα για την υλοποίηση και ανέγερση του Ξενώνα.

Επικοινωνία
www.agiosarseniosk.gr
Τραυλαντώνη 3, Μεσολόγγι Τ.Κ 30200
τηλέφωνο : 26310 28919 – 215 5451420
email [email protected]