25 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα
ΣΠΙΤΙΑ ΓΑΛΗΝΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΣΠΙΤΙ ΓΑΛΗΝΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Στα πλαίσια της φιλανθρωπικής δραστηριότητας του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως δημιουργήθηκαν και λειτουργούν από τον Φεβρουάριο του έτους 2012 τα Συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Αυτά αποτελούν όραμα και καρπό της αγωνίας του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλ/νίας κυρού ΚΟΣΜΑ προκειμένου να βρίσκει εφαρμογή ο λόγος του Κυρίου επείνασα και εδώκατέ μοι φαγείν… εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοί εποιήσατε (Ματθ. Κε΄, 35, 40). Έκτοτε μέσα σε μια όμορφη οικογενειακή συντροφιά εθελοντισμού καθημερινά ετοιμάζεται ζεστό, πλούσιο και ποιοτικό φαγητό 60 μερίδων , προκειμένου περίπου 30 οικογένειες να βρίσκουν μια παρηγοριά στη δύσκολη καθημερινότητά τους. Και δεν είναι μόνο το γεγονός, ότι σιτίζονται κάποιοι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας, αλλά δίνεται και η ευκαιρία σε πολλούς καλοπροαίρετους συμπολίτες μας να δείξουν το φιλάνθρωπο πρόσωπό τους προσφέροντας δωρεάν ό,τι χρειάζεται για την πραγματοποίηση αυτής της αγαπητικής διακονίας, καθ’ όσον οι ανάγκες ολοένα και μεγαλώνουν. Ο ερχομός του νέου Μητροπολίτου Αιτωλ/νίας κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ σηματοδότησε και την εκ βάθρων ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος που φιλοξενεί τα Συσσίτια ως μια απόδειξη γνήσιου ενδιαφέροντος για την αναβαθμισμένη και ολοκληρωμένη λειτουργία τους.

ΣΠΙΤΙ ΓΑΛΗΝΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Με την έναρξη της κρίσης , ιδιαιτέρως το 2010, διαφάνηκε και στην περιοχή του Αγρινίου η ανάγκη πολλών οικογενειών να στηριχθούν από την Εκκλησία με καθημερινό συσσίτιο . Στην περιοχή μας δεν υπήρχε συσσίτιο από την περίοδο της Κατοχής. Για το σκοπό αυτό ανεγέρθηκε δίπλα από το Ναό Ευαγγελιστρίας, παρεκκλήσιο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, πνευματικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων που στέγασε τα συσσίτια και την ¨Μπουτίκ των ελαχίστων¨ χώρο διανομής δωρεάν ρουχισμού, σχολικών και κιβωτίων τροφίμων.


Την 11η Δεκεμβρίου 2011 έγιναν τα εγκαίνεια των συσσιτίων, ενώ από την επομένη 12 Δεκεμβρίου 2011 ξεκίνησε η χορήγηση φαγητού σε 80 συνανθρώπους μας. Πολύ σύντομα ο αριθμός των μερίδων έφτασε τις 280, ενώ σήμερα 150 και το χειμώνα 180 συνάνθρωποί μας λαμβάνουν την τροφή τους από την Εκκλησία. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα το συσσίτιο στην Ευαγγελίστρια, προσέφερε πλέον των 500.000 μερίδων φαγητού, ρουχισμό σε 2.500 συνανθρώπους μας, σε 2.000 μαθητές τετράδια και σχολικό υλικό, σε 100 παιδιά δωρεάν λογοθεραπεία, σε περισσότερους απο 200 κρατουμένους ήδη υγιεινής, ενώ πλέον των 2.500 μαθητών ενισχύθηκαν στο κοινωνικό φροντιστήριο. Για πέντε χρόνια σε συνεργασία με την ένωση εφοπλιστών διανέμονται δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 50 οικογένειες πέρα από αυτές του συσσιτίου.
Ο Άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης μας είπε, πως Αγάπη είναι να δίνεις χωρίς να περιμένεις την ανταπόδοση των άλλων και στα χρόνια προσφοράς και διακονίας του συσσιτίου, δεν επαινέθηκε η διαγωγή κάποιων συνανθρώπων μας, αλλά η Εκκλησία με τις 80 εθελόντριες συνέδραμε στην προσπάθειά τους για επιβίωση.