18 Ιουλίου, 2024

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου συνήλθε σε πρώτη σύσκεψη η Οργανωτική Επιτροπή που ορίσθηκε από τον  Σεβασμιωτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  κ. Δαμασκηνό για να προετοιμάσει το ετήσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου που θα πραγματοποιηθούν το 2026.

Η Επιτροπή αποτελείται από τον πρωτοπρ. Ανδρέα Καππέ και τους κ. Βασίλειο Πλαστήρα Φιλόλογο, κ. Βασίλειο Ζησιμόπουλο, Ιστορικό – Τραπεζικό, κ. Δημήτριο Μαντζουράτο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Κωνσταντίνο Ρόμπολα, Θεολόγο, κ. Νικόλαο Λουκά, Ταξίαρχο ε.α. – Θεολόγο και την κ. Φωτεινή Καβάγια, Δασκάλα.

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου που αποτελεί μια από τις λαμπρότερες και ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας, εκφράζοντας την επιθυμία του να τιμηθεί ανάλογα αυτή η επέτειος – ορόσημο, όχι μόνο για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Τόνισε, ότι σκοπός της Οργανωτικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι, μέσα από την τιμή αυτής της επετείου, να χαράξουμε το όραμα και τον σχεδιασμό μας για το παρόν και το μέλλον της Ιεράς Πόλεώς μας.Ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως να διαθέσουν την εμπειρία τους, τον χρόνο και τον κόπο τους στην διοργάνωση των εκδηλώσεων του επετειακού έτους 2026.

Μετά από συζήτηση αποφασίσθηκε η κατηγοριοποίηση των εκδηλώσεων σε τέσσερις ομάδες: τις λατρευτικές, τις εκπαιδευτικές, τις πολιτιστικές και τις καλλιτεχνικές.

 

Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε την πρόταση η Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως να απευθυνθεί στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και να ζητήσει να ορισθεί «σύνδεσμος» μεταξύ των δύο Επιτροπών για την άμεση συνεργασία τους, ο διακεκριμένος Συγγραφέας και Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας.

Επίσης να διατυπωθεί αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αφιερωθούν στα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος του 2026, το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο και ο ετήσιος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός του έτους 2026 που διεξάγει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Σε μητροπολιτικό επίπεδο οι πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν είναι το Ημερολόγιο Τσέπης του 2026 να αφιερωθεί στην Έξοδο του Μεσολογγίου, να υπάρξει ειδική έκδοση Κατηχητικού Βοηθήματος της Ιεράς Μητροπόλεως για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου και να κατατεθεί στον Δήμο Μεσολογγίου η πρόταση για την δημιουργία μνημείου, εντός του Κήπου των Ηρώων, για τους θυσιασθέντες κληρικούς, κατά την Έξοδο.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως θα απευθυνθεί με επιστολή της σε όλους τους τοπικούς φορείς και σε κάθε έναν που επιθυμεί εθελοντικά να συνεργαστεί για την δημιουργία ενός κοινού προγράμματος εκδηλώσεων, με σκοπό να τιμηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η κορυφαία αυτή επέτειος.

Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με αισθήματα ευγνωμοσύνης, επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΥΝΥΜΟ Β’ και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι κατά την Συνεδρία της 10ης Μαΐου 2023 ενέκριναν όλες τις προτάσεις που υπέβαλλε η Ιερά Μητρόπολή μας για την διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως διακοσίων (200) ετών από την Ηρωική Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αφιερωθούν στην εν λόγω επέτειο:

α) τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος του έτους 2026,

β) το ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και

γ) ο ετήσιος Μαθητικός Διαγωνισμός του έτους 2026, που διεξάγει η προαναφερθείσα Συνοδική Επιτροπή.

Επίσης όρισε τον Αξιότιμο κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, συνεργάτη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ως σύνδεσμο της Επιτροπής αυτής μετά της Οργανωτικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως για την αρτιότερη διοργάνωση των σχετικών επετειακών εκδηλώσεων.